Ministerstvo vnitra: Ustavující zasedání zastupitelstva bylo v pořádku

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

16. 1. 2019

V podnětu bylo namítáno, že zastupitelstvo města rozhodovalo o záležitostech, které vůbec nebyly předmětem schváleného programu zasedání, dále že o různých záležitostech bylo rozhodnuto jediným usnesením, přičemž tento postup měl mít za následek zkrácení na právech jednotlivých členů zastupitelstva i občanů města. S ničím takovým se ministerstvo neztotožnilo.

Proti podnětu Našeho Města se primátor Michal Pobucký na minulém zasedání zastupitelstva ostře ohradil, protože postup hlasování o personálních otázkách vedení města v jednom bodě byl běžně používán i v minulosti, navíc v době, kdy Naše Město bylo na radnici.

„My jsme dali pozměňující návrh při ustavujícím zastupitelstvu, aby o důležitých bodech, jako je volba orgánů, svěření kompetencí, volba primátora, náměstků, rady a tak dále bylo hlasováno zvlášť, jak tomu vždycky bylo. Dostal jsem odpověď od předsedajícího, že takto bylo postupováno i při jiných zastupitelstvech. Není to pravda. Není. Proto jsme dali podnět, což je naše právo, zákon to umožňuje a někdo rozhodne, jestli to je nebo není v pořádku. Upíráte nám právo dát podnět? Proč to někoho mrzí? Pokud to právo je, tak je naší povinností opozice ho využít. Pokud nám dá soud za pravdu, bude to mít nějaké následky, ale to jsou vaše následky, my jsme vás na to upozorňovali, že takto nelze postupovat. Vnímali jsme to jako snahu omezit diskuzi, snahu o totalitní praktiky,“ argumentoval na minulém zastupitelstvu Jiří Kajzar (Naše Město), když se ještě nevědělo, jak ministerstvo rozhodne.

„Musím reagovat, protože pan Kajzar má ve zvyku neříkat pravdu. Žádné omezení diskuze neproběhlo. Říká, že se více bodů najednou takto nikdy neprojednávalo, ale to není pravda,“ usvědčoval tehdy primátor Michal Pobucký Jiřího Kajzara ze lži a ukázal na materiálu z 3. ledna 2017, kdy se utvářela koalice ČSSD, hnutí Naše Město, KDU-ČSL a hnutí ANO, návrh na usnesení, kde bylo také více bodů (12), o kterých se hlasovalo najednou, podobně jako na ustavujícím zastupitelstvu po volbách. „Paní Řehová dávala tehdy návrh, aby se hlasovalo zvlášť. Pan Kajzar, stejně jako celé Naše Město, hlasovalo proti, tak proč mi dneska vykládá pan Kajzar o demokracii a o tom, že to nikdy nebylo? Tady je jasný důkaz, který je dohledatelný na webu města. Prostě káží vodu a pijí víno, to se mi na tom nelíbí,“ a přidal ještě stejný případ z března 2017, kde byl podobný komplexní materiál. „To, co pan Kajzar kritizuje, dvakrát sám dělal. Mrzí mě, že jen tím, že člověk není v koalici, ale je v opozici, tak rázem dělá úplně něco jiného, než co říkal předtím,“ uzavřel argumentaci primátor Michal Pobucký.

Ministerstvo vnitra pak současnému vedení města v dalších dnech dalo za pravdu. „Zákon o obcích nikterak neupravuje, zda má být o různých záležitostech rozhodováno jediným usnesením, nebo zda tak může být učiněno souhrnným usnesením. Pokud se v daném případě zastupitelstvo města rozhodlo jít cestou jediného usnesení (protože na něm byla evidentně většinová shoda), nejednalo tak v rozporu se zákonem o obcích. S ohledem na výše uvedené tak Ministerstvo vnitra neshledalo porušení zákona o obcích a napadané usnesení Zastupitelstva města Frýdek-Místek považuje za řádně přijaté,“ zní oficiální závěr.