Dnes budou zahájeny sanační práce v objektu skladu s nebezpečným odpadem

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

6. 2. 2019

Na místě mají od středy probíhat zejména organizační a administrativní záležitosti. Společnost si přebere areál a bude konzultovat zásah chemiků se zástupci policie, hasičů i města tak, aby se vzájemně neomezovali ve výkonech svých činností. Policisté budou i nadále na skládku dohlížet. 

Chemici v ochranných oblecích začnou na místě nejprve provádět analýzy obsahu jednotlivých barelů a podle výsledku je roztřídí dle kategorie odpadů. Obsah z poškozených a netěsných barelů bude přemístěn do barelů nových a následně bude převezen a uskladněn v zabezpečených skladech nebezpečných odpadů ve Starém Městě u Uherského Hradiště provozovaných smluvními partnery společnosti Aquatest.

Tento postup navazuje na poslední zasedání krizového štábu, kde již byly k dispozici vyhodnocené odebrané vzorky, potvrzující, že se jedná o odpad nebezpečný (hořlavý), s velmi různým obsahem, od směsí alkoholu s barvivem, přes ředidla, oleje nebo chladicí kapaliny. Policie ČR proto objekt permanentně 24 hodin denně hlídala. „Je to vnímáno jako havárie, v zastavěné oblasti, kousek od sídliště, které je na dohled. Ochrana obyvatel je pro nás na prvním místě,“ konstatoval za PČR Petr Klega, vedoucí územního odboru Frýdek-Místek. Česká inspekce životního prostředí potvrdila, že „bezpečně není uloženo nic“, ale protože se může jednat o přeshraniční přepravu odpadů, nemůže být v této chvíli odpad zlikvidován, ale musí se uskladnit. V těchto intencích magistrát začal oslovovat kompetentní firmy.

Ve čtvrtek 31. ledna pak rada města vzala na vědomí veškeré dostupné informace od krizového štábu, jednotlivých složek integrovaného záchranného systému a dalších orgánů a z předložených nabídek vybrala při řešení havarijního stavu konkrétní firmu, která bude po uzavření smlouvy provádět nezbytné služby za účelem zajištění bezpečného převozu a uskladnění odpadu, v této chvíli neznámého původce, z objektu v bývalém dřevařském areálu ve Starém Městě. „Vybrali jsme firmu Aaqautest, která má potřebné zkušenosti, třeba i s likvidací podobné skládky v Lovosicích. Museli jsme velmi pečlivě připravit smlouvu, aby v ní byl jasně dán předmět plnění, postup a kompetence,“ vysvětlil primátor Michal Pobucký.