Město ožije Masopustním jarmarkem

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

13. 2. 2019

„Jarmark se ponese v duchu farmářských trhů a taky zabijačky. Ve stáncích budou své zboží nabízet převážně časem prověření farmáři z farmářských trhů, které město pořádá pravidelně od května do listopadu,“ řekl primátor Michal Pobucký s tím, že nabízet budou masné a mléčné výrobky, různé druhy pečiva – sladké i slané, vejce, zeleninu, med, marmelády, ale i výrobky ze dřeva nebo proutí. V teplém zabijačkovém pultu bude zelí, ovar i prejt, budou se péct trdelníky, pražit oříšky a podávat teplé i studené nápoje. Připraven je také průvod masopustních masek, který v 10 hodin projde náměstím a jeho přilehlými uličkami a každý, kdo se do něj v masce zapojí, dostane sladkou odměnu.

Ani letos nebude chybět soutěž. V minulých ročních návštěvníci jarmarku volili nejchutnější klobásu a tlačenku. Letos budou volit nejchutnější koláč. „Soutěžit mezi sebou budou čtyři pekařství. Vzorky koláčů budou moci návštěvníci zdarma ochutnat a následně také zhodnotit v jednom ze stanů na náměstí,“ doplnil náměstek primátora Jakub Míček s tím, že vítěz bude vyhlášen krátce po jedenácté hodině.

Masopust je karnevalovým obdobím plným veselí a hodování, během kterého se lidé připravovali na následný půst. Masopustní období nastává po svátku Tří králů a trvá až do Popeleční středy, kdy začíná dlouhý čtyřicetidenní půst trvající až do Velikonoc.

Nabízený sortiment:

vajíčka, uzeniny, pečivo – koláče, buchty, vdolky i chleby, dále mléčné výrobky – z kozího, ovčího i kravského mléka, prodej chlazeného králičího a drůbežího masa, zabijačkové speciality – tlačenka, jitrnice, jelita a prejt, uzené maso, zelenina – zelí, petržel, mrkev, celer, tuřín, brambory, ale také med, marmelády, koření, perníčky, ovocné sirupy…  

Doplňkový sortiment:

keramika, šperky, látkové tašky, vařečky, škrabky, misky,…

Občerstvení:

placky, klobásy, prejt se zelím, ovar s hořčicí, škvarkové tyčinky, čerstvě pražené oříšky, trdelník, teplý punč, svařák … 

Masopustní průvod masek:

V 10 hodin vyjde z náměstí masopustní průvod masek. Jeho účastníci budou vyzývat k veselí všechny, které na své trase potkají. Průvod projde ulicí Tržní k Základní umělecké škole a dále bude pokračovat kolem prodejny Albert na Antonínovo náměstí, odkud zamíří ke kostelu sv. Jakuba a zpět na náměstí Svobody.