Je možné dostat se z ulice?

Archiv

MM F-M

25. 2. 2019

Tento příspěvek je ukázkou příkladu dobré praxe.

Pan Honza se před 5 lety ocitl bez bydlení. Důvodem bylo úmrtí v rodině, v té době mu bylo 34 let. Před příchodem do našeho střediska „padl na samé dno“, ale postupem času se jeho situace zlepšovala. 

Nějakou dobu přespával různě na ulici (v parku, pod mostem), než ho oslovili terénní pracovníci střediska BETHEL s nabídkou pomoci v jeho těžké životní situaci. Pan Honza dlouhou neváhal a navštívil nízkoprahové denní centrum, kde se domluvil se sociální pracovnicí kromě jiného i na přespávání na noclehárně. Po krátké době přešel na azylový dům, který poskytuje celodenní bydlení. S klíčovým pracovníkem se dohodl, že jej pracovník podpoří při hledání práce a následně při hledání bydlení. Po pár měsících, kdy pan Honza pracoval brigádně, získal práci na plný úvazek, kde pracuje dodnes, již s pracovní smlouvou na dobu neurčitou. Začal jako pomocná síla a po čase se vypracoval na vyšší pozici. Během této doby měl ve svém životě malé zaváhání, kdy se vrátil zpátky na ulici, ale i přesto řešení své situace nevzdal a po čase začal využívat znovu azylový dům. V oblasti bydlení se jeho situace také postupně zlepšovala. Pan Honza dostal šanci vyzkoušet si samostatné bydlení v rámci azylového domu, kdy za ním pravidelně docházely sociální pracovnice, které mu poskytovaly pomoc a podporu při získání návyků potřebných pro běžný život (hospodaření s financemi, úklid domácnosti, komunikace s úřady atd.). Pan Honza začal řešit a splácet své dluhy, které měl z minulosti, a v rámci svých možností si odkládal finance na budoucí nájemní bydlení. Po necelých dvou letech v bytě azylového domu se panu Honzovi podařilo našetřit finance na kauci, a poté za podpory pracovníků se odstěhoval do nájemního bytu.

Příběhem pana Honzy jsme chtěli poukázat na to, že by měl i člověk bez střechy nad hlavou dostat šanci a možná nejen jednu, aby se mohl plnohodnotně znovu začlenit do společnosti. Důležitá je podpora ze strany organizací, které se zabývají sociální prací s osobami bez domova, protože často lidé žijící dlouho na ulici ztrácejí schopnost sami řešit svoji těžkou situaci.

Pracovníci střediska BETHEL Frýdek-Místek