Sdílená kola ve Frýdku-Místku zůstanou růžová

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

4. 3. 2019

Radnice si totiž v zadávacích podmínkách vymínila, že 80 jízdních kol s GPS bude vybaveno třístupňovou přehazovačkou. „To, aby se nám nehromadila jenom v Místku, protože nikomu se nebude chtít do Frýdku do kopce. I když – loni se tyto obavy nepotvrdily,“ s nadsázkou komentoval podmínku Karel Deutscher, náměstek primátora, který má na starosti dopravu ve městě. Další dobrou zprávou pro budoucí klienty je to, že prvních 15 minut provozu budou mít zdarma, za následujících 45 minut pak zaplatí maximálně 25 korun. „Určitě se díky tomu navýší počet výpůjček, ale i tak jsme rozhodli o variantě platby poskytovateli městem právě na základě každé jednotlivé výpůjčky a nešli jsme cestou měsíčního paušálu, protože ten by byl ekonomicky výhodnější až někde u 7300 výpůjček za měsíc. V loňském zkušebním provozu jsme se ovšem pohybovali okolo 2000, a i když čekáme navýšení tím, že vzroste všeobecná známost této alternativní dopravy a lákat bude i bezplatná čtvrthodina, nepředpokládáme nárůst až tak výrazný. Ale uvidíme, budeme vytíženost sledovat, protože budeme mít k dispozici příslušná data o využití, z nichž mohou vzejít další doporučení a postupy tak, aby bikesharing ve Frýdku-Místku co nejlépe fungoval,“ shrnul náměstek primátora Radovan Hořínek.

Primárně se systém ve městě oproti loňsku nezmění. Po městě budou rozmístěna zaparkovaná kola, většinou ve stojanech. Zájemce o vypůjčení se zaregistruje přes mobilní aplikaci. Pomocí mapy v ní zjistí, kde je nejbližší kolo. Z jeho rámu pak opíše číslo a dostane kód k odemknutí kola. Po vrácení kola na předepsané místo zaplatí výpůjčku platební kartou. Půjčit a vrátit kolo je možné i přes SMS a lze jej dopředu i rezervovat.

„V minulém volebním období, kdy jsme v posledním roce začali bikesharing zkoušet, bylo v provozu šedesát kol bez přehazovačky. Vyzkoušelo si je 2792 lidí, kteří provedli celkem 5934 výpůjček. Aktivních, kteří jeli aspoň jednou týdně, bylo zhruba devadesát. Průměrně byla kola vypůjčena na 22 minut a ujela 1,3 kilometru. Nejvíce se půjčovala v pátky a soboty, v nejlepších dnech šplhaly výpůjčky ke dvěma stovkám, přičemž nejvytíženějšími lokalitami byla obě náměstí, nádraží, oblast Anenské či OC Frýda,“ nabízí statistiku za loňský rok primátor Michal Pobucký.