Kácení dřevin ve veřejné zeleni

Archiv

MM F-M

4. 3. 2019

Stejně jako na podzim, tak i v předjaří dochází na území města ke kácení nejen suchých a usychajících stromů, ale také těch, které na první pohled vypadají zcela zdravě, avšak jsou kvůli jejich rizikovým defektům (napadení škůdci, chorobami nebo dřevokaznými houbami, které snižují zdravotní stav) provozně nebezpečné. U těchto stromů hrozí reálné riziko rozlomení nebo vývratu, což by mohlo způsobit újmu na zdraví nebo majetku našich občanů.

Referenti odboru životního prostředí a zemědělství průběžně monitorují zdravotní stav a provozní bezpečnost stromů ve své správě a vyhodnocují, který strom je nutno pokácet a na jakém bude proveden zdravotní nebo bezpečnostní ořez.

Ve veřejné zeleni bude pokáceno 102 stromů. První část stromů bude pokácena do konce března a další část v podzimním období tohoto roku.

Např. v parku Zahrady u zámku bude pokáceno 5 provozně nebezpečných stromů. V Sadech Svobody bude z důvodu silného napadení jmelí bez možnosti zlepšení zdravotního stavu pokáceno 25 stromů, stejně jako na ulici Dlouhá 4 lípy. Na ulici Hlavní třída dojde k pokácení 12 provozně nebezpečných olší. 23 suchých dřevin různých druhů bude pokáceno na ulici Bahno-Příkopy u protipovodňových hrází a dále dojde k vykácení 2 akátů a 1 dubu z důvodu podemletí vodou.

V první polovině března bude pokácen velký topol černý rostoucí na ul. Bezručova u vjezdu na parkoviště Kina Petra Bezruče. Tento mohutný strom je dominantou celé ulice, a proto byly zpracovány odborné posudky (posouzení zdravotního stavu a stability stromu), které prokázaly, že strom nevyhovuje z hlediska provozní bezpečnosti. Má rozsáhlou hnilobu kořenového systému.

Bývalý památný strom buk lesní červenolistý rostoucí na ulici Jiráskova, který je dominantou této ulice, bude vzhledem k jeho špatnému zdravotnímu stavu a ubývající vitalitě pokácen v polovině března. K tomuto rozhodnutí odbor životního prostředí a zemědělství dospěl na základě odborných posudků a pravidelného monitorování stromu, které prokázaly výrazný úbytek vitality a rozsáhlou hnilobu kořenového systému a kořenových náběhů, které byly napadeny dřevokaznými houbami. Strom přestává vyhovovat z hlediska bezpečnosti, hrozí zlom nebo vývrat stromu a ohrožení majetku a zdraví občanů.

V příloze naleznete seznam dřevin určených ke kácení ve veřejné zeleni, které podléhají povolení dle zákona o ochraně přírody a krajiny.

Za pokácené dřeviny bude vysazena adekvátní náhradní výsadba.