Zpestřené výročí odporu proti nacistům

Archiv

Michal Pobucký,

18. 3. 2019

Vážení občané,

vždycky když si připomínáme výročí odporu 8. pěšího pluku proti německé okupaci a těšíme se značné pozornosti médií, které nemají možnost podobnou situaci zaznamenat jinde, uvědomuji si, jak výjimečná událost se ve Frýdku-Místku na pokraji 2. světové války stala a jaká je škoda, že u těchto oslav nebývá více lidí, pyšných na to, co se tu před lety odehrálo. Udělali jsme tedy letos, u příležitosti 80 let od střetu místní posádky s okupační nacistickou armádou, vše pro to, aby tuto událost zaznamenala co nejširší veřejnost.

Kromě obvyklého pietního aktu jsme zajistili rekonstrukci boje a další tematický program, abychom tradiční připomínku hrdinství místních vojáků co nejvíce zpestřili. Navázali jsme tak na loňské oslavy 100 let republiky, kdy jsme si užili významná osmičková výročí, abychom důstojně připomněli i důležité „devítkové“ milníky, kdy nás po vzpomínkách na rok 1939 čekají i další s devítkami se pojící letopočty.

Vojáci z Czajankových kasáren se před lety jako jediní v celé republice pustili do aktivního odporu vůči okupantům. V duchu jejich poselství bychom se ani my neměli bát být v některých ohledech jedineční, ani být aktivní, pokud cítíme, že bychom aktivní být měli. Nemusí to být přitom ve věcech, které „vstoupí do dějin“. Mohou to být i záležitosti každodenní, naprosto všední nebo třeba v něčem mimořádné. Tak jako jsme se například rozhodli, že nemůžeme být nečinní v případě nelegální skládky nebezpečného odpadu na hranici našeho katastru. I tady sleduje přes média doslova celá republika, „jak to s námi dopadne“.