Forenzní značení jízdních kol

Archiv

MM F-M

20. 3. 2019

Jako v minulých létech, tak i letos se značení bude provádět v Kontaktním centru prevence v Křížovém podchodu v Místku. Poprvé v pondělí 1. dubna v době 8:30-12:00 hodin, odpoledne pak v čase 13:00-17:00 hodin. Značení bude pokračovat až do letních prázdnin. Po prázdninách ještě v září a říjnu. Jen pro ilustraci – od roku 2014, kdy byl projekt zahájen, bylo Městskou policií Frýdek-Místek zaevidováno a označeno 4099 jízdních kol.

Značení syntetickou DNA se provádí zhruba na 10 místech po celém kole pomocí mikroteček, které pouhým okem nejsou vidět. Jejich vyhledávání na jízdním kole je možné pouze pomocí UV světla. Takto označené jízdní kolo označí jeho majitel na viditelném místě samolepkou, kterou obdrží při značení. Účelem samolepky je upoutání pozornosti případného zloděje a odrazení ho od záměru krádeže.

Podmínkou provedení kvalitního značení je řádné očištění jízdního kola. To je také důvodem, proč se za deštivého počasí a nízkých teplot neprovádí. Značení by nebylo stabilní a bylo by viditelné

Podmínky pro označení:

  • naprosto čisté a suché jízdní kolo (koloběžka), nebo invalidní vozík
  • občanský, nebo obdobný hodnověrný doklad
  • doklad o nabytí věci (lze nahradit vypsáním formuláře čestného prohlášení přímo u nás)
  • souhlas se zpracováním osobních údajů a vložení do databáze.

Skupina prevence se těší na Vaši návštěvu.