Festival Sweetsen Fest se dočkal navýšení podpory města

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

22. 3. 2019

Návrh na navýšení podpory předkládal náměstek primátora Pavel Machala (ČSSD), který zdůraznil, že postoj radnice je stále stejný, protože podpora Sweetsen Festu vychází z programového prohlášení, kde je deklarována podpora tradičních kulturních akcí. Petra Korče pouze vyzval, aby ozřejmil, proč žádá více peněz oproti původní žádosti. „Nezměnilo se vůbec nic, festival funguje 15 let a předpokládali jsme, že spolupráce bude probíhat jako v minulých letech, kdy od roku 2015 je město spolupořadatelem festivalu. Nemění se vůbec nic, pořád stejná myšlenka, nic zásadního se měnit nebude,“ sdělil Petr Korč (Naše Město), který zastupitelům vysvětlil, že mu chyběly finanční prostředky, které v minulosti proudily na akci přes městskou organizaci Národní dům. „Národní dům měl v rozpočtu nulu, protože se nám do toho vklínila politická angažmá, ale Sweetsen Fest určitě podpoříme, protože je to smysluplná akce,“ reagoval Jakub Tichý (Piráti), bývalý ředitel Národního domu (KulturyFM).

„Způsob žádání o veřejné prostředky z města je zrovna u Sweetsen Festu velice nestandardní. Každý jiný spolek žádá peníze tak, že je na to papír, probírá se to na vedení. Nikdo nejedná v restauracích, v hospodách, ale na magistrátě, takže celkově mi přijde ten přístup trošičku klientelistický. Přitom já chci festival podpořit, ale aby to bylo děláno správně, transparentně – jako u ostatních. Také mě překvapil mediální výstup Sweetsen Festu na facebooku, který vyzníval pro město negativně, že festival nepodporujeme, přitom měl přislíbeny peníze ve stoprocentní výši, jak si žádal. Tak se nechová žádný jiný spolek,“ upozornil náměstek primátora Jakub Míček (ANO).

Jiří Kajzar z Našeho Města naopak osočil z nestandardního jednání a nedostatku vstřícnosti radnici.

„O jaké vstřícnosti se tu hovoří? Já jsem si osvojil změnu rozpočtu, kolega Machala si osvojil návrh na navýšení, co může být více vstřícnější? Ukažte mi jiný opoziční návrh, ke kterému bychom byli tak vstřícní. Žádám pana Kajzara, aby nešířil nesmysly a lži. Standardní postup byl, že Petr Korč jako předseda občanského sdružení před každým ročníkem zavolal mně a s Jakubem Tichým jsme řešili, jak bude vypadat, kolik bude třeba sehnat financí. Tento prvek před tímto ročníkem chyběl. O potřebě Petra Korče na více financí se nevědělo, nic o tom nezaznělo na semináři k rozpočtu, kde se procházely jednotlivé položky, ani na finančním výboru, ani na schůzce předsedů politických klubů před minulým zastupitelstvem, ani na zastupitelstvu samotném,“ reagoval primátor Michal Pobucký (ČSSD). „Vždycky se to projednávalo dopředu, a když někdo žádá o 300 tisíc, tak necítím potřebu někomu volat, jestli to není málo, jestli nechce víc, očekávám aktivitu ze strany žadatele,“ doplnil Pavel Machala.

Navýšení financí nakonec prošlo napříč politickým spektrem 41 hlasy. „Jsem rád, že se nalezla shoda na vyšší podpoře Sweetsen Festu, jako tradiční kulturní akce, a že se na rozdíl od některých facebookových diskuzí jasně potvrdilo, jakou roli při pořádání tohoto festivalu město hraje, že je jeho podpora pro akci tohoto typu v podstatě existenčně důležitá,“ uzavřel téma Pavel Machala, který má ve městě kulturu na starosti.