O čem rozhodli radní?

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

15. 4. 2019

Pohyb má blahodárný účinek na naše zdraví, a to nejen tělesné, ale i psychické. Dlouhodobě se snažíme rozvíjet sportovní a pohybové aktivity a začínáme vlastně u dětských hřišť, kde se děti jednak hýbou, ale taky navazují sociální kontakt a učí se vycházet se svými vrstevníky.

Ve Frýdku-Místku jsou desítky dětských hřišť. V rozlohově větším Frýdku jich je dvacet tři a v místecké části třináct. V celém městě se nachází také na padesát hřišť sportovních se streetballovými koši nebo brankami. A tato čísla nejsou konečná, máme v plánu ve výstavbě a rekonstrukcích hřišť a sportovišť pokračovat.

Teď jsme schválili rekonstrukci hřiště Hříbek ve Frýdku. Projde velkou obnovou, dostane nové herní prvky od pískoviště, přes houpačky, prolézačky a šplhací prvky až po atypický kolotoč, který musel být z bezpečnostních důvodů demontován. Sehnat dodavatele tohoto atypického kolotoče nebylo snadné, do prvního řízení se přihlásila pouze jedna firma s tím, že navýšila i původní předpokládanou cenu. Ve druhé výzvě, která byla zveřejněna na profilu zadavatele, takže se o zakázku mohl ucházet kdokoliv, jsme ještě obeslali 6 potenciálních dodavatelů a přišla opět pouze jedna nabídka, a to od té samé společnosti, co v první výzvě. Náklady na celkovou úpravu hřiště včetně nového kolotoče jsou vyčísleny na více jak 3 miliony korun.

Město postupně opravuje bytový fond. Letos má na to v rozpočtu vyčleněno 27 620 000 korun.

Větší úpravy včetně vybourání a vyzdění bytového jádra, nových rozvodů elektroinstalace a vody, výměny podlahových krytin a výměny kuchyňských linek, ale i výmalby a tak dále se realizují převážně v bytech, které jsou prázdné, tedy přesněji řečeno, uvolnily se po bývalých nájemnících a před dalším prinájmem procházejí opravou. Nyní budou takto opraveny 3 byty o velikosti 2+kk v domě s pečovatelskou službou Na Aleji ve Frýdku za bezmála jeden milion korun.

Mimo to probíhá také druhá etapa rekonstrukce bytových jader v Penzionu pro seniory za více jak 12 milionů.

Radní rozhodli také o opravě dalších komunikací, tentokrát v místní části Skalice.

Na minulé radě jsme schválili opravu 5 úseků v Lískovci a nyní celoplošné opravy komunikace ve Skalici. V obou případech se jednalo o požadavky místních osadních výborů, které od města každým rokem dostávají přidělen jistý obnos peněz a sami si rozhodují, co se právě v jejich dané části opraví nebo zrealizuje. Teď žádali opravu komunikací. Ve Skalici se opraví úsek od restaurace Zanzibar po křižovatku u domu 301 a taky úsek naproti kostela od domu 283 po dům 182.

Budovat se budou také parkovací místa. Nebude se jednat se o nové parkoviště, ale o legalizaci parkovacích míst, kde již nyní i přes zákaz řidiči parkují.

Parkovací místa vzniknou v následujících měsících na ulici 28. října, a to před křižovatkou s ulicí Ke splavu. Parkovací plocha bude ze zatravňovacích dlaždic a bude na ní moci parkovat 18 aut.  

Radní schválili také záměr zřídit ve městě Senior taxi.

Senior taxi funguje i v okolních městech, a v souvislosti s posilováním soběstačnosti seniorů bychom jej mohli zřídit také u nás. Vše je zatím ve fázi rozpracování, nicméně uvažuje se, že by tato služba byla nabízena seniorům nad 70 let, kteří by využívali senior taxi za účelem přepravy k lékaři, ale taky například na autobusové či vlakové nádraží nebo na hřbitovy na území města. Jízda by byla zpoplatněna, přesnou částku ještě nemáme stanovenu, uvažujeme o 15 korunách za přistavení vozidla.