Oslavte s námi Den Země

Archiv

MM F-M

15. 4. 2019

Letos se oslavy ponesou ve znamení národních parků a ostatních zvláště chráněných území. Program proto bude věnován především vztahu rostlin a živočichů k území, v němž žijí, ale taky ostatním složkám životního prostředí, vodě, půdě a ovzduší a jejich interakcím. 

„Den Země je již tradiční akcí, která se těší čím dál větší návštěvnosti. Před dvěma lety jsme ji prodloužili až do pozdních odpoledních hodin tak, aby ji mohli s dětmi navštívit i rodiče, kteří se odpoledne vrací z práce. V parku u řeky budou na účastníky akce čekat, stejně jako v minulých ročnících, soutěže a kvízy o drobné upomínkové předměty a sladkosti. Stačí, aby si účastníci na místě vyzvedli hrací kartu a získali do ní samolepky za splnění úkolů na připravených stanovištích. K získání odměny bude stačit deset splněných úkolů. Chybět nebudou ani pokusy a zážitkové aktivity a připraveny budou i praktické ukázky recyklace a třídění odpadu,“ láká na akci primátor Michal Pobucký. 

Svou činnost představí například Asociace malých debrujárů České republiky nebo místní organizace Spolek pro Faunapark. Česká společnost ornitologická seznámí účastníky s návštěvním řádem národních parků, ve stánku Muzea Beskyd budou představeny zvláště chráněné organismy, Český rybářský svaz bude mít již tradičně připravenu káď se živými rybami a soutěž v poznávání ryb, sokolníci předvedou živé ptáky, Lesy ČR názorně předvedou základní principy myslivosti, zážitkové aktivity týkající se recyklace bavlněného oblečení zajistí Dobrovolnické centrum ADRA a  Frýdecká skládka předvede systém na sběr a třídění odpadů.

Cílem akce je upozornit veřejnost na problémy životního prostředí a představit jí možnosti, kterými může přispět k tomu, aby naše planeta nebyla ještě více znečišťována.

Program připravilo Středisko volného času Klíč ve spolupráci s odborem životního prostředí a zemědělství magistrátu a dalšími subjekty. Akce je financována z rozpočtu statutárního města Frýdek-Místek a Moravskoslezského kraje v rámci dotačního programu „Podpora vzdělávání a poradenství v oblasti životního prostředí” pro rok 2019.