Rebel láká děti z ulice do „dodávky“, kterou křtil Cristovao

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

16. 4. 2019

„Když auto na sídliště přijíždělo, už jej netrpělivě vyhlížel houf dětí a mohly se umávat. Z toho bylo jasně zřejmé, jak se na jeho osazenstvo těší. Je vidět, že Rebelové si umí děti získat, že tu službu v terénu dělají opravdu dobře,“ pochválil Rebel na základě osobní zkušenosti náměstek primátora Marcel Sikora.

Rebel Truck, zakoupený Ford Tranzit, plní funkci mobilního zázemí, kde mohou streetworkeři rozvíjet vztahy se svou cílovou skupinou. Dodávka, která byla pro tento účel upravena, umožňuje vykonávat terénní činnost i v období, kdy to z důvodu špatného počasí není jinak možné. Kromě osobních rozhovorů se zde nabízí i řada kontaktních a komunikačních her, při kterých klienti a zájemci mohou rozvíjet své sociální dovednosti.

„Děti si zahrají různé hry nebo je prostě jenom vyslechneme, jejich příběhy nebo i trápení. Ony dokážou ocenit už to, že tu někdo pro ně je, že se jim někdo věnuje. Máme na tento projekt pozitivní ohlasy. Konkrétně na Majerovce jsme dvakrát do týdne, protože v této lokalitě je to skutečně potřeba. Jsme tu v úterky a čtvrtky, od tří do šesti odpoledne. V pondělí býváme v okolí Frýdy a ve středy na Mírovce a ulici Křižíkova,“ sdělili streetworkeři Rebelu, kteří se kontaktují s dětmi a mládeží přímo v ulicích našeho města a narazí při tom i na různá volání dětské duše o pomoc. Snaží se o rovnocenný vztah dítěte s dospělým kamarádem, který si najde čas mu naslouchat a věnovat mu tak několik minut ze svého času. „Děti všeobecně rády mluví a povídají si, taky se dožadují smysluplných reakcí na jejich chování, které se každým dnem a každou interakcí formuje do nového tvaru, často i drsného a kostrbatého. Chceme patřit k těm, kteří ve své snaze tyto hrany obrušují a dolaďují tak, aby se konečné křivky co nejvíce přiblížily společensky přijatelným standardům lidského chování,“ zní krédo Rebelu.