Hasičům patří naše díky

Archiv

Michal Pobucký,

15. 5. 2019

Vážení občané,

frýdecko-místečtí profesionální hasiči si v letošním roce řadou akcí připomínají své padesátileté působení na Frýdecko-Místecku, doprovodné výstavy k tomuto výročí můžete zhlédnout v Muzeu Beskyd nebo i přímo na radnici a v sobotu 11. května se konala na Zámeckém náměstí soutěž ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.

Byla to atraktivní podívaná, které ještě předcházela slavnostní událost – slib čtyřiceti profesních nováčků. Šlo především o výjezdové hasiče, ale také o příslušníky denní směny, například preventisty či operátory. Samozřejmě jsem hasičům musel za vše, co pro nás všechny dělají, poděkovat a děkuji ještě jednou i tady. Díky nim se můžeme cítit v bezpečí. Hasiči jsou ti, kteří přijdou, když je potřeba, zachraňují lidské životy, zachraňují majetky a při slavnostním slibu se zavázali nasadit i vlastní život. Buďme jim společně vděčni, dělají důležitou práci pro nás všechny.

A jak jsou šikovní, dokazovali i v samotné soutěži, kde 12 hasičských týmů, profíci i dobrovolníci, bojovalo o postup na MČR. Pro každé družstvo byl připraven odlišný scénář, který simuloval některou z častých druhů dopravní nehody. Ten si týmy vylosovaly krátce před zahájením svého zásahu a pak jejich počínání sledovali kvalifikovaní rozhodčí sledující taktiku, techniku provedení zásahu a poskytnutí první předlékařské pomoci. Na jejich profesionalitu se dobře koukalo, stejně jako se dobře poslouchalo, když byla frýdecko-místecká radnice dávána vedením HZS Moravskoslezského kraje ostatním městům za vzor co se týče vzájemné spolupráce.