Frýdek≈Místek se pokusí na gastrofestivalu zdolat nejvyšší vrchol světa

Archiv

Lucie Talavašková

17. 7. 2019

Loňský rok ukončil deset pokusů o rekord a 9 zápisů v České knize rekordů, kdy bylo v posledním výročním ročníku překonáno město Chotěboř, kde během 6 hodin vyrazili 750 mincí, zatímco ve Frýdku-Místku padlo číslo 750 již po 4 hodinách. Čas rekordu byl ve Frýdku-Místku ale stanoven na 9 hodin a během této doby se vyrazilo celkově 1524 mincí a nový český rekord byl zaspán v České knize rekordů.

S novou dekádou se pořadatelé rozhodli pro překonávání sami sebe. „Jedenáctý ročník se vrací o deset let zpátky, kdy se poprvé ve Frýdku-Místku stoupalo na nejvyšší vrchol světa Mt. Everest,“ představuje téma letošního ročníku ředitelka pořádajícího Turistického informačního centra Frýdek≈Místek Monika Konvičná. V roce 2009 se podařilo zdolat sice jen 5256 m, ale i tak byl pokořen alespoň nejvyšší vrchol Evropy Mt. Blanc.

Letošní ročník přinese oproti tehdejšímu pokusu modernizaci. Rampu, kterou budou frýdeckomístečtí obyvatelé a návštěvníci zdolávat, má výšku 5,5 metrů a mohou ji znát především z akcí jako je Beskydská sedmička. „Každý, kdo přijde podpořit v rekordu město Frýdek-Místek, se nejdříve zaregistruje a pak už každý odstoupá štafetově svůj kus cesty, který ve výsledku dá celkový počet výškových metrů. Uvidíme, kam až se letos dostaneme,“ popisuje průběh rekordu produkční akce Nikola Laníková a dodává, že na pokus o rekord bude vymezeno 9 hodin.

Vstup na akci, kterou moderuje oblíbený „sporťák“ Vojtěch Bernatský, je zdarma a koná se za každého počasí.

Přehled všech předchozích rekordů, bližší informace a aktuality jsou k dispozici na webu gastrofestivalu www.fmplnychuti.cz nebo na Facebooku.

Gastrofestival Frýdek≈Místek plný chutí a XI. Beskydské rekordy pořádá statutární město

Frýdek-Místek prostřednictvím své organizace Turistické informační centrum Frýdek≈Místek, p. o. Záštitu nad akcí převzal primátor města Mgr. Michal Pobucký, DiS.