Euroklíče na území města Frýdku-Místku

Archiv

MM F-M

15. 8. 2019

Osobám se zdravotním postižením jsou zdarma distribuovány Euroklíče a ve veřejně přístupných budovách jsou zdarma osazovány Eurozámky. Každé místo osazené Eurozámkem je označeno; databázi všech osazených míst naleznete na www.euroklic.cz.

K čemu je dobrý Euroklíč? Zajišťuje rychlou a důstojnou dostupnost veřejných sociálních a technických kompenzačních zařízení (např. výtahů, svislých a schodišťových plošin) osazených jednotným Eurozámkem. Euroklíč lze použít v řadě zemí Evropy, v České republice je již osazeno přes 1300 Eurozámků (např. na úřadech, nádražích, čerpacích stanicích, v obchodních centrech). Ve Frýdku-Místku jsou Eurozámky osazeny toalety na Okresní správě sociálního zabezpečení na ulici Palackého; zde je navíc osazena i schodišťová plošina. Další Eurozámky je možno nalézt v Hypermarketu Kaufland na ulici Revoluční, Úřadu práce na ulici Na Poříčí a v OC FRÝDA. Město aktivně vyjednává o rozšíření Eurozámků s dalšími provozovateli veřejných míst.

Proč je nutné prostory uzavírat a osazovat Eurozámkem? Uvedené cílové skupiny potřebují ke své hygieně vybavené a čisté prostředí, což uzavřený prostor Eurozámkem lépe zajistí. Systém zpřístupňuje zařízení těm, pro něž jsou určena a brání jejich zneužívání nežádoucímu skupinami (např. vandaly, narkomany, pouličními prostitutkami).

Kdo může získat zdarma Euroklíč? Euroklíč může zdarma získat každý držitel průkazku TP, ZTP, ZPT/P, držitel WC karty, diabetik, stomik, onkologický pacient, člověk trpící roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou chorobou, nespecifickými střevními záněty (Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou) a močovými dysfunkcemi. Je nutné předložit občanský průkaz a průkaz TP, ZTP, ZTP/P či WC kartu, popřípadě k nahlédnutí lékařskou zprávu, dokládající výše uvedené onemocnění. U těch, kteří nejsou držiteli průkazů nebo WC karty, bude do „Evidenční karty Euroklíče“ výslovně uvedeno, že patří do některé z cílových skupin.

Euroklíče ve městě Frýdek-Místek jsou distribuovány prostřednictvím Magistrátu města Frýdek-Místek, odbor sociálních služeb, oddělení koncepce a rozvoje, adresa Radniční 1149, Frýdek-Místek, přízemí, kancelář č. 114, tel. 558 609 317.