Na gastrofestivalu Frýdek≈Místek plný chutí zdolali Mt. Everest

Archiv

Lucie Talavašková

19. 8. 2019

Gastrofestival si již podruhé našel místo v pohodovém prostředí parku ve stínu stromů, pod kterými si účastníci užívali spoustu skvělého jídla a pití. Ve stáncích si každý přišel na to své. Podávaly se různé speciality české i zahraniční kuchyně jako např. ramen, belgické wafle, guláše, steaky, hamburgery, domácí hranolky, saláty, sushi či zmrzliny, vše mohli návštěvníci doplnit domácími limonádami, pivem, míchanými nápoji nebo kávou.

Na akci nechyběla také kuchařská show s Markétou Hrubešovou, chilli výzva, ve které se otestovala odolnost chuťových pohárků soutěžících, hudební vystoupení v čele s legendární kapelou Turbo a vyhlášení soutěže o nejlepší frýdeckomístecký štrúdl. „I letos pro nás jako pro porotu bylo hodnocení těžké, protože jsme vybírali z 20 druhů štrúdlů, ať už slaných nebo sladkých. Nakonec jsme se rozhodli vyhlásit jako nejlepší slaný štrúdl ΄Závin s glazovanou slaninou a nakládanými cibulkami΄ od Miloše Semenyši a jako nejlepší sladký štrúdl ΄Povidlový pernikáč s povidly΄ od Jitky Hlavaté,“ říká ředitelka pořádajícího Turistického informačního centra Frýdek≈Místek Monika Konvičná, která hodnotila štrúdly spolu s herečkou Markétou Hrubešovou a Karlem Janošem, který je jedním z parterům akce, a který stojí za konceptem PUNK FOOD bister.

Každý rok jsou neodmyslitelnou součástí gastrofestivalu také Beskydské rekordy. A ani tentokrát frýdeckomístečtí a jeho návštěvníci nezaháleli a dokázali, že bojovat o rekord jim není cizí. S novým, pomyslným, začátkem další dekády se pořadatelé rozhodli překonávat své staré rekordy. Jako první do výběru padl historicky první rekord, kdy se účastníci pokoušeli zdolat nejvyšší vrchol světa Mt. Everest. „Rekord z roku 2009 se podařilo překonat. Za 9 hodin čistého času se do rekordu zapojilo 1849 lidí a celkově jsme vystoupali 10 169,50 m. Vlajka Frýdku-Místku tak byla pomyslně vztyčena na nejvyšší hoře světa,“ vyhodnocuje stav produkční akce Nikola Laníková.

„Chtěla bych poděkovat všem partnerům akce za to, že s námi drží za jeden provaz, všem stánkařům, protože bez nich bychom akci nemohli uspořádat, a také návštěvníkům za jejich podporu, a že přišli v tak hojném počtu,“ uzavírá Monika Konvičná.

Akci uspořádalo statutární město Frýdek≈Místek prostřednictvím své příspěvkové organizace Turistické informační centrum Frýdek≈Místek pod záštitou primátora města Mgr. Michala Pobuckého, DiS.