Hřiště v parku u řeky prochází velkou proměnou

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

22. 8. 2019

„Jedná se o velice využívané hřiště v blízkosti areálu Sokolík a taky cyklostezky. Původně jsme na něm chtěli vyměnit dopadovou plochu z kačírku, tedy kamínků, za litou pryž, která tlumí pády, po dešti rychle vyschne, a na rozdíl od kamínků do ní není možné zasypat střepy nebo další předměty, o které by se mohly děti zranit. Povrch z lité pryže je nákladný, proto jsme nechali posoudit i stav herních prvků odbornou firmou. Nemělo by smysl dávat nový povrch k herním prvkům na pokraji životnosti. Přesto, že se technické služby o herní prvky staré přes patnáct let dobře staraly, pravidelně je natíraly a vyměňovaly jednotlivé poškozené díly za nové, byla ve většině z nich odhalena vnitřní hniloba, která není na první pohled znát, z některých částí vyrůstaly houby, což je předzvěst hniloby, pružiny na houpadlech byly značně opotřebované, na kolotoči hrozilo skřípnutí prstů a mezi některými prvky byl nedostatečný volný prostor. Proto jsme se rozhodli, že hřiště, které patří k jedněm z nejnavštěvovanějších ve městě, je nutné změnit od základu,“ vysvětli primátor Michal Pobucký důvody, proč se opravuje právě toto hřiště, které se veřejnosti na první pohled zdálo zachovalé.

Dětské hřiště v parku u řeky bude mít nově mnohem více herních prvků a povrch z lité pryže. Rozděleno bude na dvě části – pro větší a menší děti. Na hřišti budou pružinová houpadla, vahadlová houpačka, prolézací housenka, kolotoč, pískoviště. Samozřejmě nebudou chybět herní sestavy s klouzačkami, lanová pyramida, houpací hnízdo ani závěsné houpačky, kdy jedna z nich bude se sedákem pro menší děti (není zobrazena ve vizualizaci).

Původní herní prvky již byly demontovány a odvezeny do skladu TS a.s. „Budou rozebrány a dobré části poslouží jako náhradní díly v případě porouchání herních prvků na některých z 36 dětských hřišť, která provozuje město a která splňují přísné technické normy,“ uvedl předseda představenstva TS a.s. Jaromír Kohut.

„Hřiště bude následně oploceno a jeho provoz se bude řídit návštěvním řádem, který zakazuje na hřiště vodit psy a kočky, jezdit na kole nebo skateboardu, kouřit a pít alkohol nebo se zdržovat mimo návštěvní dobu,“ doplnil primátor Pobucký s tím, že v případě porušení budou věc řešit strážníci, kteří se budou odkazovat právě na návštěvní řád.

Náklady na vybudování hřiště jsou vyčísleny na bezmála 3,3 milionu korun. Práce realizuje společnost Sapekor z Českého Těšína. Hotovy by měly být do 25. října 2019.