Frýdecký hřbitov je plný tajemství. Přijďte se zaposlouchat do jeho příběhů

Archiv

Lucie Talavašková

14. 10. 2019

"Frýdecký hřbitov je bezpochyby vypravěčem mnoha známých i neznámých příběhů; své poslední odpočinutí zde nalezla městská elita i oběti osvobozovacích bojů, stejně jako zhrzení milenci či zasloužilí vlastenci,“ přibližuje Kateřina Švarcová, která frýdeckým hřbitovem provede.  Ten byl založen roku 1893 při hlavní cestě na Těšín a původně sloužil jako pohřebiště města Frýdku a jeho blízkého okolí. Hlavním pohřebištěm pro dvojměstí se stal v 70. letech minulého století, kdy byl zrušen stávající hřbitov v Místku (dnešní Janáčkův park) a hřbitov na Koloredově (dnešní Koloredovský park).

Průvodkyně si pro účastníky připraví i pár „perliček“. Víte třeba, na kolik peněz v dobách minulých vyšel pohřeb? Nebo proč se dávaly u hrobů nad zem zvonečky? Pokud chcete znát odpovědi, stačí přijít v sobotu 19. října 2019 v 16.00 k hlavní bráně frýdeckého hřbitova. Vstupné na akci je zdarma a koná se za každého počasí.

Tato prohlídka bude předposlední komentovanou prohlídkou v tomto roce. Ve středu 18. prosince se uskuteční ještě tematická vánoční, která přiblíží Vánoce na Frýdeckomístecku.

Další informace ke komentovaným prohlídkám jsou k dispozici na www.visitfm.cz.