Kavárna Radhošť opět přivítá hosty

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

22. 10. 2019

Městská secesní kavárna Radhošť ve Frýdku prošla obnovou, dnes byla slavnostně otevřena a již zítra, ve středu 23. října, otevře dveře i veřejnosti. Jako cukrárna a kavárna v prvorepublikovém stylu bude provozována v rámci odborného výcviku partnerské školy v pracovní dny od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin. 

Kavárna prošla zdařilým faceliftem. „V loňském roce, poté co původní nájemce ukončil provoz, v ní byly zahájeny stavební úpravy a restaurátorské práce. Obnoveny byly dřevěné parkety, opravou prošly dřevěné obklady sloupů a stěn, vnitřní dveře a kryty radiátorů. Nově očalouněny byly židle a sedací boxy. Vše muselo být konzultováno s památkáři, protože dům i interiér restaurace je evidován v Ústředním seznamu kulturních památek ČR,“ zdůraznil náměstek primátora Radovan Hořínek. Náklady přesáhly jeden milion korun. Město kavárnu vybavilo také kvalitním a výkonným kávovarem, který je pro její provoz nezbytný. „Secesní budova kavárny Radhošť je skutečnou perlou města, podobně jako třeba kavárna Slavia v Praze, a já musím poděkovat městu za to, že naši žáci se budou moci učit svému řemeslu v tak zajímavém a atraktivním prostředí,“ prohlásil s odkazem na někdejší luxusní kavárnu Café Habsburg z roku 1900 (na Radhošť přejmenovanou v roce 1919), která je spojena s vídeňským architektem Hassmanem i výročím panování císaře Josefa, ředitel školy Lukáš Smutný.

Interiér je skutečně velkolepý, do dnešní doby se v původní podobě zachoval například barový stůl s vestavěnou skříní se zrcadlem, prosklené vyřezávané skříňky, ale také lustry a nástěnná světla dodávající vnitřnímu prostoru jedinečnou atmosféru. Místo si stále zachovává své „genius loci“.

Přesto se nový nájemce nehledal snadno. „Zkušenosti z minulých let ukázaly, že některé handicapy, například problematické parkování v okolí nebo libovolné zasahování do interiéru bez souhlasu památkářů, jsou pro klasické komerční využití takřka nepřekonatelným limitem. Kavárna Radhošť má svou historii a je noblesním místem, kam se dá zajít na kávu a něco sladkého. Oslovili jsme tedy s možností využití střední školou gastronomie, která sídlí „přes cestu“ a s městem dlouhodobě spolupracuje. Následovalo vyjednávání podmínek a nyní se kavárna Radhošť za účasti města stává výkladní skříní školy, kde studenti budou moci zdokonalovat své schopnosti a pod vedením mistrů získají potřebnou praxi,“ řekl primátor Michal Pobucký.

„V kavárně bude soustředěna zejména praktická výuka číšníků, ale také cukrářů. Ti budou v místní kuchyni připravovat chutné zákusky podle poctivé tradiční receptury a norem. Používat při tom budou jen kvalitní suroviny, žádné náhražky. Cukrářské výrobky tedy budou plné chutí a vůní. Podávat se zde bude také velice kvalitní káva a nealkoholické i alkoholické nápoje,“ přiblížil provoz ředitel Lukáš Smutný s tím, že do budoucna by se v prostorách kavárny mohli prezentovat i žáci dalších oborů a konat by se v ní tak mohly i výstavy, módní přehlídky a další doprovodné akce v režii školy. 

„Vzdělávání bez praxe nemá smysl, v oborech, jako je gastronomie, to platí dvojnásob. Moravskoslezský kraj jako zřizovatel středních škol v regionu to ústy svých představitelů zdůrazňuje neustále. O to víc mě proto těší dohoda mezi Statutárním městem Frýdek-Místek a místní střední školou gastronomie, oděvnictví a služeb o zapojení žáků do reálného provozu znovuotevřené kavárny Radhošť, která se stala pracovištěm krajské střední školy pro odborný výcvik žáků. Věřím, že spokojeni budou nejen studenti, ale hlavně i zákazníci,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství Stanislav Folwarczny.

Město má se střední školou uzavřenou smlouvu o výpůjčce, přičemž se bude z padesáti procent spolupodílet i na úhradě nákladů na energie spotřebované při užívání těchto nebytových prostor. Radnice věří, že veškerá podpora se zúročí v podobě funkční stylové kavárny, kam rádi zavítají místní občané i návštěvníci města.