Babybox v nemocnici je modernější

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

19. 11. 2019

“Původní babybox byl ovládaný mechanickou klikou. Dvířka se vyklápěla dopředu a byla strašně těžká. Nový babybox má dvířka automatická se senzory, takže při jeho zavírání nehrozí nikomu zranění.  Je vytápěný a navíc je i klimatizovaný, takže uvnitř je příjemně i v horkých letních dnech,“ popsal zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Po odložení dítěte do babyboxu je okamžitě odesíláno upozornění na novorozenecké oddělení a mobilní telefony zdravotnického personálu, který se následně o dítě postará.

“Babyboxy mají smysl. Ve frýdecké nemocnici funguje babybox již jedenáct let a za tu dobu do něj byla odložena tři miminka, která byla v pořádku a našla domov v náhradních rodinách. Původní babybox byl již zastaralý, proto jsme také přivítali informaci zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse o tom, že babybox ve frýdecké nemocnici, patřící k nejstarším v Česku, bude modernizován a přispěli jsme na jeho výměnu částkou 20 tisíc korun,“ řekl náměstek primátora Marcel Sikora.

„V Česku jsme za čtrnáct let zřídili 76 babyboxů. Jejich prostřednictvím vstoupilo do nového života 196 dětí,“ uzavřel Ludvík Hess.