Město hledá místo pro stromy: zájemcům by je vysadilo na zahradách

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

20. 11. 2019

Cílem je podpořit opatření vedoucí ke zlepšení životního prostředí. Město ročně vysadí ve veřejné zeleni stovky stromů a téměř dvě tisícovky keřů. Vhodná místa pro výsadbu nových stromů vytipovávají referenti odboru životního prostředí, kteří musejí brát v potaz nemalá omezení. Stromy nesmí být vysazeny v ochranných pásmech inženýrských sítí, v místech, kde dotčené orgány státní správy nedaly souhlasné stanovisko, a ani v místech, kde se v budoucnu plánují úpravy v souvislosti s rozvojem území. Vhodná místa ve veřejné zeleni se tímto zužují.

„My ale chceme mít ve městě co nejvíce stromů. Plní nejen estetickou, ekologickou a izolační funkci, jsou také čím dál důležitější v souvislosti se změnou klimatu. Teplých dní je čím dál víc, trápí nás i sucho. Stromy umí zadržet vodu v krajině a navíc fungují jako přírodní klimatizace, což je přínosem pro všechny. Proto navrhujeme podpořit výsadbu stromů i na soukromých pozemcích. Pokud to zastupitelé schválí, budou moci fyzické i právnické osoby požádat město o vysazení stromů na svých pozemcích s tím, že následná péče o ně už by byla v jejich režii,“ řekl primátor Michal Pobucký.

Stromy – listnaté, ovocné i jehličnaté by byly vysazovány od října do konce listopadu. Na základě jedné žádosti o poskytnutí podpory v daném roce by bylo možné vysadit maximálně pět stromů.

Z rozpočtu města pro rok 2020 je navrhováno uvolnit pro tento pilotní program půl milionu korun.