Ptačí krmítka nejsou korýtka

Archiv

MM F-M

9. 1. 2020

V zimních měsících také není nutné do krmítek dávat misky s vodou, které ptákům v budce brání při krmení, navíc se voda často dostává do krmení, které následně v budce zamrzá, takže se k němu ptáci nedostanou.

Obracejí se na nás občané, že v krmítkách jsou zbytky z kuchyně od uzenin, přes cukroví až po těstoviny a slané pečivo, které ptákům opravdu velmi škodí, zejména sůl je pro ně téměř jedem. Je třeba si uvědomit, že krmítka nejsou korýtka. Abychom tomuto nešvaru zabránili, hodláme ke krmítkům umístit cedulky s informacemi o vhodné stravě pro ptáky, kam patří slunečnicová semínka, proso, pšenice, jádra vlašských nebo lískových ořechů nebo taky jablko,“ řekl primátor Michal Pobucký s tím, že vhodná strava ptákům pomůže zdravě přečkat zimní období tak, aby na jaře mohli vyvést mladé a plnili dál svou důležitou funkci v přírodě.

Ptáci, kteří u nás přezimují, se živí převážně rostlinnou stravou, kterou tvoří různá semena, jádra, bobule a jiné plody.

Čím ptáky krmit?

Nejhojněji využívanou potravou jsou slunečnicová semena, která lze zakoupit buď samostatně, nebo v různých směsích v obchodech s potřebami pro chovatele, zahradnictvích, prodejnách pro kutily a dnes už také i přes internet. Dále jsou vhodná také obilná zrna jako oves, prosopšenice, která v krmítkách uvítají například vrabci nebo hrdličky. Zakoupit můžeme také již namíchané směsi krmení pro přezimující ptáky označované jako krmivo pro venkovní ptactvo či zimní směs. Tato někdy obsahují krom již zmíněných semen a obilí také luštěniny a kukuřici.

Kosi a drozdi ocení jablka, která můžeme rozvěsit na větve v okolí krmítka. Strakapoudy, sýkory či brhlíky nejlépe pohostíme tukovou směsí, kterou můžeme zakoupit v podobě lojových koulí nebo si můžeme vyrobit vlastní závěsné tukové krmítko.

Co do krmítek NEpatří?

Do krmítek v žádném případě nepatří zbytky z kuchyně – všechna slaná, kořeněná, přepálená, uzená nebo zkažená jídla. Tyto ptákům způsobují těžké zažívací potíže a mnohdy i smrt.

Z kuchyně lze použít ovesné vločky, strouhanku pouze z nesoleného pečiva!, strouhanou mrkev, pro kosy a drozdy také vařenou rýži či vařené brambory.

Čím krmit labutě a kachny?

Krmení vodního ptactva, jako jsou labutě, kachny, lysky a rackové, je v zimních měsících velmi důležité a u veřejnosti oblíbené. Ale i zde platí jasná pravidla.

Vodní ptáci si pochutnají na rostlinné potravě –  salát, listy zeleniny, hrách, cizrna, obiloviny.

Vhodné jsou také speciální granule pro vrubozobé ptáky.

Pečivo NEní příliš vhodnou volbou. Pro ptáky představuje snadný zdroj energie, ale neobsahuje důležité vitamíny, minerály a stopové prvky, které ptáci potřebují pro zdravý růst a fungování. Výjimečně a v omezeném množství lze pečivo jako doplněk ptákům nabídnout. V tom případě by pečivo mělo být měkké (ale nikoliv čerstvé) a nalámané na malé kousky. Tvrdý chléb nebo pečivo může ptákům způsobit zranění jícnu.

Pokud vidíme, že se ve vodě nebo jejím okolí vyskytuje větší množství krmiva, nepřihazujeme další. Přinesené potraviny způsobují velký nárůst živin ve vodě, což má za následek její znečištění a podporuje nadměrné množení mikroorganizmů a tvoření plísní.

Také letos se mohou občané zapojit do projektu organizovaného Českou společností ornitologickou Ptačí hodinka – sčítání ptáků na krmítkách, který bude probíhat ve dnech 10. – 12. ledna 2020. Podrobné informace o tomto projektu lez nalézt na internetových stránkách ptacihodinka.birdlife.cz.

Zdroj informací: https://www.birdlife.cz/zapojte-se/pomoc-ptakum/prikrmovani/