Obálka do lednice je i ve Frýdku-Místku

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

13. 1. 2020

Obálky je možné vyzvednout v Senior Pointu, který sídlí v Centru aktivních seniorů na ulici Anenská v Místku, ale také na odboru sociálních služeb na magistrátu ve Frýdku.

IN.F.obálka, kterou si senior vyzvedne, obsahuje plastový obal, informační leták s pokyny k vyplnění, formulář k vyplnění, propisku a magnetku nebo samolepku s nápisem Zde je IN.F.Obálka a telefonními čísly na složky záchranného systému.

Vyplněný formulář vloží senior do plastové obálky a tu umístí do lednice, nejlépe do vnitřní přihrádky dveří. Samolepku nebo magnetku o tom, že je držitelem IN.F.Obálky, umístí na dveře lednice nebo vstupní dveře z vnitřní strany bytu, takže záchranáři budou ihned vědět, že se rychle dostanou k potřebným informacím.

„Projekt je přínosem pro obě strany, jak pro záchranáře, tak pro seniory. Zásah záchranářů v domácnosti seniorů je vždy spojen se stresem, senior si mnohdy nevzpomene na všechny léky, které užívá, nebo neumí rychle říct, kde má uložen papírek s jejich seznamem nebo s kontakty na své blízké. V případě, že je senior v době zásahu záchranářů doma sám nebo není při vědomí, může mu obálka v ledničce možná i zachránit život. Záchranáři totiž z formuláře vyčtou nejen to, jaké léky senior užívá, ale také na co má alergii a jakými nemocemi trpí, což je v době zásahu důležité vědět,“ řekl náměstek primátora Marcel Sikora.

Město má v současnosti k dispozici 3 500 obálek. V případě velkého zájmu bude jejich počet navýšen.

IN.F.Obálka je projektem Moravskoslezského kraje pod osobní záštitou náměstka hejtmana pro sociální oblast Jiřího Navrátila.