MASOPUSTNÍ JARMARK BUDE VE MĚSTĚ I LETOS

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

28. 1. 2020

Masopust je označován za jeden z nejveselejších svátků v roce. Je oslavou konce zimy a začátku předjaří. Je ale taky spojován s přípravou na dlouhý půst před Velikonocemi, to znamená, že je obdobím hodování. Masopustní jarmark na náměstí bude opět ve znamení farmářských trhů a taky zabijačky. Ve stáncích budou své zboží nabízet převážně časem prověření farmáři z farmářských trhů, které město pořádá pravidelně od května do listopadu,“ řekl primátor Michal Pobucký.

Na pultech stánků nebudou chybět perníčky, koláče, vdolky, ale taky sýry, med a marmelády. Široká bude i nabídka zabijačkových výrobků od ovaru a tlačenky přes jelita a jitrnice až po zabijačkovou polévku. Prodávat se budou grilované klobásy i sýry, placky, langoše, trdelníky, svařák i punče. Občerstvení bude bohaté.

„Masopustní program jsme letos prodloužili oproti minulému roku o celé tři hodiny, takže potrvá až do 16 hodin. Připraveny jsou hned tři průvody masopustních masek, které projdou náměstím a jeho přilehlými uličkami. Každý, kdo se do nich v masce zapojí, dostane sladkou odměnu. Novinkou je letos také doprovodný program. Děti se mohou těšit na pohádku, pimprlové divadélko, kejklíře a komedianty i kouzla a čáry. Zajímavé bude také povídání řezníka Krkovičky o zabijačkových produktech s ukázkou porcování prasete a výrobou jelit, jitrnic i tlačenky. Na programu je od 10 hodin,“ láká náměstek primátora Jakub Míček.

Masopustní období nastává po svátku Tří králů a trvá až do Popeleční středy, kdy začíná dlouhý čtyřicetidenní půst trvající až do Velikonoc.

Nabízený sortiment:

mléčné výrobky – z kozího, ovčího i kravského mléka, pečivo – perníčky, koláče, buchty, vdolky, frgály i chleby, čerstvé a uzené ryby, tlačenka, jitrnice a jelita, uzené maso, medy a marmelády, koření

Doplňkový sortiment:

vařečky, škrabky, misky, ale i látkové tašky a keramické výrobky

Občerstvení:

grilované maso a sýry, bramborové placky, langoše, trdelník, pražené oříšky…

zabijačkový teplý pult – prejt se zelím, ovar s hořčicí, …

v závěru akce zabijačková polévka za kačku

Masopustní průvod masek:

Vyjde v 10.00, 12.30 a 14.30 hodin z náměstí a projde přilehlými uličkami. Jeho účastníci budou vyzývat k veselí všechny, které na své trase potkají.