Strážníci jednali oprávněně, situace se odehrála jinak, než vylíčil muž

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

6. 4. 2020

Na záznamu z kamer, který mají strážníci ve svých vozidlech i na svých uniformách, je jasně vidět, že dotyčný muž jde desítky metrů po boku své ženy, která veze kočárek, a roušku má po celou dobu chůze volně uvázanou kolem krku. Nejednalo se tedy o pouhý okamžik, kdy muž neměl roušku na obličeji.

Hlídka strážníků v neděli dopoledne vykonávala zvýšený dohled na ulici Křižíkova a Míru, a to z důvodu opakovaného hlášení na porušování povinnosti nosit ochranu dýchacích cest a zákazu shlukování více jak dvou osob. Při projíždění ulicí strážníci spatřili dvě osoby, které kráčely směrem k nim, jedna z osob roušku přes nos a ústa neměla vůbec a druhá si zakrývala ústa šátkem. Po slušném vyzvání k nápravě byli strážníci osočeni ze šikany a buzerace.

„Hlídka jednala správně. Nejprve muže i ženu upozornila na povinnost mít nasazenou ochranu dýchacích cest (nosu a úst). Muž na toto upozornění reagoval velice podrážděně s tím, aby ho nebuzerovali, že kolem nejsou žádní lidé. Roušku si nasadil až poté, co strážník vystoupil z vozidla a celou záležitost začal řešit jako přestupek. Jeho žena měla přes ústa šálu, nos zakrytý téměř neměla a roušku držela v ruce po celou dobu řešení dané situace,“ upřesnil ředitel městské policie Ivo Kališ.

Na opatření, které vydala vláda, může mít každý svůj názor, ovšem každý je také musí respektovat, a to bez výjimky. V žádném případě nemá městská policie zájem zbytečně „šikanovat“ občany.

„Pokud dotyčný muž vnímá upozornění jako buzeraci a paní si během prováděných úkonů ani nezakryje šálou nos, je to výraz arogantního chování a pohrdání právem. Na základě vyhodnocení kamerového záznamu a úředního záznamu nespatřuji v úkonech provedených strážníky porušení zákona o obecní policii ani zbytečnou horlivost znepříjemňující život občanů během krizových opatření,“ uzavřel ředitel strážníku Ivo Kališ.

Věc byla předána Krajské hygienické stanici ke správnímu řízení.

Odkaz na článek Eho24.cz – https://echo24.cz/a/SWu5Q/sikana-obcanu-lekar-si-na-prochazce-sundal-rousku-pred-synem-ma-zaplatit-20-tisic