Flotila MHD zdarma je kompletně nízkoemisní

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

24. 7. 2020

„Jsme rádi, že ČSAD po změně svého vlastníka opravdu naslouchá tomu, co pro naše občany chceme. Tedy komfort, včetně celonízkopodlažního provedení a klimatizace, při splnění ekologických kritérií. S vlastním dopravním podnikem jsme je mohli mít o dva roky dříve, ale to už teď nemá smysl řešit. Jen musím zpětně všem kritikům, kteří argumentovali, že už nebudou na pořízení nových vozů dotační projekty, s gustem připomenout, že tyto nové autobusy v hodnotě bezmála sta milionů byly pořízeny z 85 procent z prostředků Evropské unie,“ řekl primátor Michal Pobucký.

„Čtyřicet vozidel ve Frýdku-Místku máme nyní na jiný než naftový pohon, což vnímáme jako významný krok k další budoucí spolupráci s městem, která se odráží i v tom, jak tyto autobusy vypadají,“ upozornila místopředsedkyně představenstva ČSAD Frýdek-Místek na grafické provedení nových autobusů. Ty si pochvalují i řidiči, protože i oni mají větší komfort v podobě většího prostoru, výškově nastavitelných prvků řízení, ale třeba i malé ledničky na vychlazené nápoje nebo svačinu.

„Společnost ČSAD nám nabídla možnost obrendovat autobusy podle našich představ. Rozhodli jsme se, že na nich bude vyobrazeno logo města s doplňkovým grafickým rastrem v modrobílé barvě. Posílíme tak vizuální identitu města. Autobusy ponesou naši značku a budou ji šířit i do okolních obcí, do kterých v rámci městské hromadné dopravy zajíždějí,“ vysvětlil nový vzhled vozidel náměstek primátora Karel Deutscher.

Projekt obměny vozového parku ovlivní kvalitu ovzduší na území obsluhovaném MHD Frýdek-Místek i k řešení problému omezené kapacity vozidel pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace. „Pořízené autobusy jsou totiž plně nízkopodlažní, plně bezbariérové, jsou vybaveny vnitřním a vnějším elektronickým vizuálním a akustickým systémem pro informování cestujících včetně nevidomých a slabozrakých, který je součástí základní výbavy vozidla,“ doplnil náměstek primátora Marcel Sikora.

Město Frýdek-Místek získává další významné prvenství, protože nově pořízené dvanáctimetrové autobusy jsou technologickou i designovou novinkou tuzemského výrobce, kdy se jedná o vůbec první nákup tohoto typu vozidel v České republice i ve světě. Nabídnou 33 míst k sezení, 68 míst ke stání a samozřejmě i místo pro kočárky či vozíčkáře. O zvýšený komfort cestování se postará celovozová klimatizace, tmavě tónovaná boční okna pro eliminaci přímých slunečních paprsků, protiskluzová podlaha, osm USB nabíjecích portů pro chytrá zařízení, vnější LED a vnitřní LCD informační panely.