Knihovna dostane nový kabát a Dům včelařů novou střechu

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

3. 8. 2020

„Objekt knihovny projde celkovou přeměnou. Získá mimo jiné nový krov včetně půdní vestavby, dvoupodlažní nástavbu nad skladovou částí, plynovodní přípojku i nová okna a zateplenou fasádu. Rekonstrukcí projdou zpevněné plochy a schodiště před budovou, výtah, elektrotechnika i vytápění. Knihovna dostane i nové vybavení, včetně systému evidence knižního fondu,“ uvedl primátor Michal Pobucký.

Předpokládaná hodnota zakázky byla vyčíslena na bezmála 45 milionů. Vysoutěžit se podařilo firmu, která práce zrealizuje za 37 milionů, což je o 7,5 milionu méně. Navíc město bude na zateplení knihovny žádat o evropské dotace z Operačního programu Životní prostředí. Získat by mohlo okolo tří milionů korun, takže náklady na opravu by se ještě snížily.

Stavební práce jsou plánovány také v základní a mateřské škole ve Skalici, kterou čeká hydroizolace spodní stavby budovy.

Práce budou kromě sanace zdiva a drenáže objektu zahrnovat také opravy dešťových svodů a kanalizace a odvodnění anglických dvorků. Součástí bude montáž vzduchotechniky, pořízení akumulačních nádrží na dešťovou vodu a kompletní zateplení fasády. Menší práce se uskuteční i v mateřské škole Beruška na ulici Olbrachtova. Tam bude opraven plot, včetně jeho podezdívky.  

Dům včelařů v Chlebovicích dostane novou střešní krytinu. Eternit nahradí přírodní břidlice.

Součástí prací bude také zesílení krovu oprava nadstřešní části komínů. Nový bude hromosvod i uzemnění. Objekt bude mít také poplachový požární systém. Bezdrátová detekční čidla kouře budou napojená na nově osazený rozvaděč a budou opatřena funkcí přenosu signálu na mobilní telefon. Náklady jsou vyčísleny na bezmála 3,3 milionů korun bez DPH.