Frýdek≈Místek našel nejchutnější menu. To uvařila restaurace La Baracca

Archiv

Lucie Talavašková

19. 8. 2020

Do nultého ročníku projektu Týdne plného chutí ve Frýdku≈Místku se z oslovených 52 zapojilo celkem 12 restaurací. Cílem bylo vyvolat zájem veřejnosti o zdejší restaurace a podpořit jejich návštěvnost. Každá restaurace na týden od 7. do 16. srpna 2020 připravila speciální menu, které mohli návštěvnici hodnotit včetně své spokojenosti se službami restaurace.

„Zapojené restaurace si daly opravdu záležet při výběru témat jednotlivých menu. Lidé tak mohli ochutnat například slezskou kuchyni, středomořskou, poctivou českou či kuchyni našich babiček. Některá jídla byla opravdu nápaditá a sebevědomá,“ přibližuje nabídku menu ředitelka pořádajícího Turistického informačního centra Frýdek≈Místek Monika Konvičná.

Téměř maximálního počtu 10 bodů z hodnotících kritérií chuť a vzhled jídla, přístup personálu a celkový dojem dosáhla zmíněná vítězná restaurace La Baracca, která obdržela průměrně 9,9 bodů. Jednoduchá italská restaurace si získala chutě návštěvníků typicky italským menu. Ochutnat mohli například hovězí carpaccio, rajčatovou polévku s plody moře, linguine alla gricia, což jsou dlouhé těstoviny s pancettou a pecorino sýrem, nebo čokoládový dort. Jídla zde připravují z těch správných, autentických surovin a většinu věcí si dělají sami, jako např. pancettu, ciabattu nebo salsicciu.

Turistické informační centrum Frýdek≈Místek má v plánu s akcí Týden plný chutí pokračovat i v dalších letech. „Přemýšlíme, že akci zopakujeme, a že by se mohla stát další tradicí ve městě. Věříme také tomu, že se do projektu restaurace opět zapojí a v hojnějším počtu. Chybět nesmí ani poděkování týmu Turistického informačního centra Frýdek-Místek za kvalitní organizaci akce, času bylo na přípravu opravdu málo,“ říká Monika Konvičná.

„Město Frýdek-Místek se snaží nejen v této nelehké době podporovat místní podnikatele. Pandemie koronaviru bohužel negativně zasáhla cestovní ruch, tedy i návštěvnost zdejších restaurací. Město mělo zájem tuto akci podpořit s výhledem na další léta, kdy by se měla stát součástí gastrofestivalu Frýdek≈Místek plný chutí, jehož realizátorem je naše příspěvková organizace Turistické informační centrum F≈M,“ doplňuje náměstek primátora statutárního města Jakub Míček.

Na závěr dodává majitel vítězné restaurace La Baracca Petr Motloch: „Každý, kdo dělá gastronomii s láskou a nadšením, je rád za každý prázdný talíř. Samozřejmě i my máme rádi spokojeného hosta, kvůli kterému to děláme. Děkujeme tímto všem, kteří nás v rámci gastrotýdne navštívili a případně i podpořili.“