Kultura F≈M: Spoutaná scéna je šance, jak se odpoutat

Archiv

Lenka Vaskova

26. 8. 2020

Změny týkající se programového festivalového scénáře, podmiňují vládní nařízení a také vyhlášky KHS Moravskoslezského kraje. Přesto celý tým Kultura F≈M věří v hladký průběh všech divadelních představení, která se uskuteční na místních divadelních scénách či dalších  místech ve Frýdku-Místku. „V letošní, okolnostmi poznamenané Spoutané scéně, spatřujeme i pozitivní věci, zejména širší zaměření na místní a regionální divadelní spolky, které nám celoročně zpříjemňují kulturní vyžití. Věříme, že divadelní nadšenci i příležitostní diváci si letos přijdou na své,“ říká ředitel Kultura F≈M Rostislav Hekera.

Z místních ochotnických divadelních uskupení vystoupí např. skupina nadšených improvizátorů Impro FrMol se svým improvizovaným zápasem, v němž se proti sobě utkají ženy proti mužům. Frýdecko-místecké ochotnické soubory představí také dvě komedie na téma partnerství, soužití a nevěra. Jednou z nich je hořká partnerská komedie Když se zhasne, kterou odehraje Místecké divadlo PROZATiM. Intimní téma bude i na programu Divadelního klubu DNA, který pro letošní ročník festivalu zvolil situační komedii A do pyžam. 
Tahákem letošního ročníku je představení pražského novocirkusového uskupení Cirk La Putyka nazvané Kaleidoscope, které se uskuteční v pátek 28. Srpna, a sice ve dvou časech –  od 16.00 a 20.00 ve Faunaparku ve Frýdku-Místku. Představení, jehož premiéra se konala letos v červnu v Praze, vznikalo za nouzového stavu během koronavirové karantény. Jednotliví akrobaté trénovali odděleně ze svých domovů a také finský režisér Maksim Komaro byl na většině zkoušek přítomen jen díky sociálním sítím a technice. Přesto se rozhodně  bude na co dívat. Čekají nás šílené skoky na obřím teeterboardu, skupinové taneční choreografie, závěsná akrobacie i lety na trampolíně. To vše v tak rychlém sledu, jako by divák hleděl přes skutečný krasohled.

Dětskému diváku je věnována především sobotní skladba festivalového programu. Od 10.00 bude v zahradě Národního domu připraveno pásmo improvizovaných pohádek pro děti i dospělé, a to v podání herce Naivního divadla Liberec Marka Sýkory. Ten, na základě několika slov, sestaví na místě pohádkový příběh, který pobaví všechny divácké generace. Dále se děti mohou těšit například na pohádku O Hláskovi a Píšťalce, kterou zahraje ostravské divadlo Stará Aréna nebo na Vodnickou pohádku brněnského Divadla Feste.

Vstupenky na jednotlivá představení jsou v prodeji online na www.kulturafm.cz, na pobočkách TIC F≈M, v hale Polárka a na místě. Aktuální informace o programu a změny jsou uváděny na webu Kultura F≈M a také na Facebookové a Instagramové události Spoutané scény.