Město pomáhá začlenit osoby v bytové nouzi do běžného života

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

3. 9. 2020

„Bezdomovectví je nepopulární téma. Proto i programů, které pomáhají bezdomovectví předcházet nebo řešit jeho důsledky, je poskrovnu. Přitom je to problematika, která může mít dopad na celou společnost, ať už v oblasti sociální, tak zdravotního rizika nebo kriminality. A někdy stačí tak málo, dát člověku, který přišel o střechu nad hlavou, druhou šanci. Aby se nepropadl na samotné dno, ze kterého se jen obtížně zařadí zpět do většinové společnosti, a aby žil podle pravidel, které si společnost nastavila. Proto vítám jakékoliv programy, které podporují prevenci bezdomovectví, a těší mě, že se na nich můžeme s ostatními neziskovými, ale i komerčními subjekty společně podílet,“ uvedl náměstek primátora Marcel Sikora. 

Město se spolupodílí na dvou projektech, a to Housing first a Prevence bezdomovectví, jejichž prostřednictvím je osobám v bytové nouzi nabízeno bydlení v bytech převážně soukromých společností, ale také ve dvou městských bytech.

Projekt Prevence bezdomovectví zahrnuje spolupráci mezi městem, Armádou spásy a společností Heimstaden (bývalé Residomo), která se zavázala poskytnout do konce roku 2020 celkem deset bytů pro osoby v bytové nouzi. K užívání poskytla již pět bytů o velikosti 3+1, 2+1 a 1+1 a od dnešního dne, tedy 1. 9., jsou v nabídce další dva byty o velikosti 2+1, a to konkrétně na ulici Československé armády a Marie Majerové v Místku. Určeny jsou především pro matky samoživitelky s dětmi. „Byty uvolněné společností Heimstaden do tohoto projektu jsou pronajímány za běžných podmínek a za nájemné odpovídající ceně obvyklé v dané lokalitě,“ řekl náměstek primátora Marcel Sikora s tím, že doba nájmu je sjednána na půl roku a pokud nebude zásadně porušena nájemní smlouva, například nevznikne dluh na nájemném nebo službách, lze ji o půl roku prodloužit, a to i opakovaně.    

Projekt Housing first se týká spolupráce města se Slezskou diakonií. Město v rámci tohoto projektu uvolnilo dva byty o velikosti 1+1 a 2+1 pro rodiny a matky s dětmi, které žijí různě po ubytovnách nebo v azylových domech, s cílem začlenit je zpět do společnosti a společenského života. Účastníky programu vytipovává Slezská diakonie ve spolupráci s odborem sociálních služeb magistrátu. Do bytů na ulicích Ostravská a Anenská by se mohli nastěhovat do konce tohoto roku, a to na dva roky, tedy po dobu trvání programu Slezské diakonie. Jelikož se jedná o městské byty, platí zde podmínky, které minimalizují riziko dluhu na nájemném a službách. „Bylo dohodnuto, že příspěvek a doplatek na bydlení, který účastník programu pobírá, bude zasílán městu a poskytovatelům energií přímo na účet. Zbylou část bude klient hradit z vlastních příjmů. V rámci zachování dobrých sousedských vztahů budou účastníci programu vedeni k dodržování pravidel vzájemného soužití, dodržování čistoty společných prostor i nočního klidu,“ připomenul náměstek primátora Radovan Hořínek.

Rodiny i jednotlivci zařazení do výše zmíněných programů spolupracují s terénními pracovníky sociálních služeb města a neziskových organizací, kteří jim pomáhají v komunikaci s úřady i se získáním zaměstnání, vedou je ale také k posilování rodičovských kompetencí a pěstování dobrých sousedských vztahů. Poskytují jim individuální pomoc a podporu vedoucí k aktivnímu řešení jejich nepříznivé situace a k pozitivním změnám v jejich životě.