Poslední šance podepsat petici za zrušení dálničního poplatku bude 15. září

Archiv

MM F-M, Bc. Jana Matějíková

9. 9. 2020

Podpisové archy budou lidem na obecních úřadech a radnicích k dispozici do 15. září. Následně budou zaslány Ministerstvu dopravy ČR, které do konce září přijímá připomínky k vyhlášce, kterou lze zpoplatnění na tomto úseku zrušit, přesněji řečeno, ve které lze tento úsek vyjmout ze seznamu zpoplatněných komunikací.

 „Kvituji, že se k naší petiční aktivitě připojil také MS kraj, který je oprávněným orgánem k podání připomínek k vyhlášce ministerstva, kterou může být  zpoplatnění dálnice D56 v úseku mezi Frýdkem-Místkem a Ostravou zrušeno. Tímto krokem nabere naše snažení na síle, a pokud se nám v rámci petice podaří nasbírat ještě více hlasů než doposud, budeme v Praze slyšet o to více,“ řekl náměstek primátora Karel Deutscher.

„Přijde nám absurdní platit dálniční známku kvůli několikakilometrovému úseku, který na dálnici ani nenavazuje a je často opravován, takže řidiči si musejí stále hlídat nejen rychlost, ale taky se soustředit na dopravní kužely a provizorní čáry. To spoustu řidičů vyhání na okresky vedoucí přes okolní obce, kde narůstá doprava, a s tím spojený hluk, prašnost a zvýšené emise z výfukových plynů,“ stojí v takzvané petiční průvodce.

Petiční výbor je složen ze zástupců 13 obcí a částí Ostravy – jedná se konkrétně o Frýdek-Místek, Sviadnov, Paskov, Žabeň, Krmelín, Řepiště, Staříč, Fryčovice, Ostravu-Proskovice, Ostravu-Novou Bělou, Ostravu-Starou Bělou, Ostravu-Hrabovou a Ostravu-Jih.

Aktivně se zapojili i další obce, které mají na svých úřadech k dispozici petiční archy za zrušení dálničního poplatku mezi Frýdkem-Místek a Ostravou. Zájemci je tak mohou podepisovat například ve Starém Městě, Dobré, Vratimově nebo Raškovicích.

Ve Frýdku-Místku jsou petiční archy na informacích v budovách magistrátu na ulici Radniční ve Frýdku a taky v budově na ulici Politických obětí v Místku.

Petici je nutné, dle zákona o právu petičním, podepsat osobně.