Rekola nahradí Nextbike

Archiv

MM F-M, Bc. Jana Matějíková

13. 11. 2020

„Na provozovatele bikesharingu jsme vypsali stejně jako v minulých letech výběrové řízení, a protože má tato služba ve městě vybudovanou silnou pozici, vypsali jsme zakázku na dva roky. Předpokládali jsme, že jistota provozu na delší dobu bude motivovat provozovatele ke snížení ceny. A k tomu skutečně došlo. Zatímco v roce 2019 město na každou výpůjčku přispívalo téměř 19 korun bez DPH a nyní 18 korun, příští rok to bude zhruba 14 korun. Nejvýhodnější nabídku podala společnost Nextbike Czech Republic, růžová kola tak od března vystřídají kola šedomodrá,“ řekl náměstek primátora Jakub Míček.

Sezóna bikesharingu bude i v příštím roce trvat devět měsíců, tedy od března až do konce listopadu. Kola bude opět možné parkovat v okolních obcích Sviadnov, Staré Město, Baška, Dobrá a Žabeň. Co se týká ceny, tak díky podpoře města bude prvních 15 minut pro uživatele stále zdarma. Za následných 45 minut zaplatí 20 korun. (dosud to bylo za 30 minut 12 korun)

„Novinkou je, že v ulicích bude vždy minimálně 160 kol, což je o 40 více než dosud. Nová bude i forma odemčení kola, zámek bude digitální, to znamená, že se kolo automaticky odemkne přes mobilní aplikaci,“ dodal náměstek Míček s tím, že kola by měla být také častěji distribuována na místa, kde chybějí, zvláště pak na kopec do Frýdku, který letos často býval prázdný.

Tato sezóna byla poznamenána Covidem-19, značnou část roku tak měli lidé výrazně méně důvodů pro pohyb ve městě. K 30. říjnu bylo evidováno 35 551 výpůjček. Zhruba 79 % z nich bylo do patnácti minut, tedy zdarma. Nejvíce výpůjček bylo zaznamenáno 11. srpna, celkem 273, a nejčastěji lidé využívali kola v pátky. Letošní rekordman si kolo půjčil 541krát a najel na něm dohromady 437 kilometrů.

„Zachování bikesharingu máme obsaženo v programovém prohlášení, které obsahuje hlavní priority a směřování města v nadcházejícím volebními období. Takže mě těší, že je o tuto službu mezi lidmi zájem a že ji můžeme za stále výhodnějších podmínek nabízet. Je doplňkem naší MHD zdarma a jelikož jde o dopravu na vlastní pohon, tak je mnohem ekologičtější a také zdravější,“ uzavřel primátor Michal Pobucký.

Více o společnosti Nextbike na https://www.nextbikeczech.com/

Foto: FB Nextbike – https://www.facebook.com/nextbikeczech