Beskydská šachová škola hodnotila

Archiv

21. 8. 2003

Beskydská šachová škola hodnotila šachovou sezónu 2002/2003 a hodnocení to bylo radostné. Sečteno a podtrženo, jedná se o nejúspěšnější sezónu v historii Beskydské šachové školy.
V mistrovských soutěžích družstev získali hráči BŠŠ dva tituly „mistra ČR“ a dva tituly „vícemistra ČR“. V Extralize dorostu náš tým vybojoval zlaté medaile ve složení Holeksa Z., Kalivoda J., Slavíček M., Holušová T., Slovák P., Rojíček V., Václavík A., Říman V. a Kočiščák J.. 2.místo vybojoval celek Plzně a třetí skončil Bruntál. V Moravskoslezské lize dorostu se neztratil „B“ tým a obsadil pěkné 4.místo.
Na MČR družstev starších žáků jsme obsadili 2.místo za vítěznou Plzní, stříbrné medaile pro Frýdek-Místek vybojovali Slovák P., Rojíček V., Pertlová S., Václavík A., Macíček J. a Konštacký M. . Třetí skončil Grygov.
Na MČR družstev mladších žáků se podařilo šachistům Beskydské šachové školy ukázat, proč již řadum let patří ke špičce ČR v mládežnickém šachu – získali zlaté i stříbrné medaile. „A“ tým ve složení Krejčí J., Konštacký M., Kočiščák J., Uherek M., Nytrová A. a Boráň O. všechny utkání vyhrál a zaslouženě získal mistrovský titul. „B“ tým ve složení Pravec V., Šikula F., Polek A., Stachovec Č., Boráň T. a Tomášková T. se do posledního kola přetahoval o 2.místo a až vítězství v posledním kole rozhodlo o zisku stříbrných medailí pro Frýdek-Místek. 3.místo obsadil Zlín.
V mistrovských soutěžích jednotlivců byli členové Beskydské šachové školy také velmi úspěšní. Na MČR mládeže do 16 let jsme získali celkem 4 zlaté medaile a dvě bronzové medaile. O zisk zlatých medailí se postarali: v kategorii chlapců do 14 let Rojíček V., chlapci do 10 let Kočiščák J., chlapci do 8 let Bujnošek T. a dívky do 12 let Tomášková T.. Bronzové medaile vybojovali Miturová M. (dívky do 10 let) a Rohovská T. (dívky do 8 let). Všichni „zlatí“ budou reprezentovat Českou republiku na prestižním Mistrovství světa mládeže, které se bude konat v řeckém Chalkidiki v listopadu.
Na MČR žen se dobrým výkonem uvedla mezinárodní velmistryně Jacková J. a obsadila 4.místo. Na MČR mužů jsme měli zastoupení v mezinárodním mistru Berezjukovi S., který obsadil celkové 6.místo. MČR dorostenek nám udělalo radost v podobě zisku 3.místa díky Táně Holušové.
Na mezinárodní šachové scéně se Beskydská šachová škola neztratila a dokázala získat řadu cenných umístění. Na Mistrovství světa v Indii startovaly hned dvě naše hráčky Holušová T. a Jacková J. . Velmi příjemným překvapením bylo vystoupení Táni Holušové, která ač věkem patřila k nejmladším ve startovním poli se dokázala prosadit a získat velmi cenné 11.místo. Jana Jacková obsadila 24.místo. Na Mistrovství Evropy mládeže ve Španělsku obsadil Vojtěch Rojíček 40.místo. Jacková Jana reprezentovala na Šachové olympiádě družstev žen ve slovinském Bledu. Čs.reprezentace obsadila vynikající 10.místo (startovalo 82 repre družstev z celého světa) a Jacková J. byla oporou týmu s nejlepším indiv.výsledkem. .
Další členové BŠŠ se mohou pochlubit ziskem mezinárodních šachových titulů. Kubala M. získal na 14.turnaji Pobeskydí poslední, třetí normu potřebnou k zisku titulu „mezinárodního mistra“ a Holušová T. získala na „Karviná OPEN“ svou první normu titulu „mezinárodní mistryně“.
Cílem Beskydské šachové školy je dát příležitost si zahrát šachy všem věkovým a výkonnostním skupinám. V šachové sezóně 2002/2003 se podařilo uspořádat pro děti z mateřských škol seriál turnajů „O krále a královnu šachových špuntů“ , pro děti ze základních škol pravidelně každý měsíc „Městskou ligu mládeže v šachu“. Pro školní mládež zorganizovala přebory škol, Okresní přebor škol a Krajský přebor škol. Na základě vítězných konkurzů na pořadatele mistrovských akcí BŠŠ uspořádala MČR 2002 dětí do 8 let, MČR škol v šachu 2002, Mistrovství Moravy mládeže v šachu 2002, MČR 2003 dětí do 8 let, MČR škol v šachu 2003 a MČR družstev mladších žáků 2003. Svátkem šachové hry se dá nazvat 24.ročník „Turnaje šachových nadějí 2003“, kterého se zúčastnilo 287 dětí z 15 zemí světa. Turnaj šachových nadějí je největším šachovým turnajem pro mládeže ve střední Evropě.
Beskydská šachová škola by ráda touto cestou poděkovala všem členům, kteří se podíleli na sportovních úspěších a velké poděkování patří i Městu Frýdek-Místek a dalším partnerům BŠŠ, bez jejichž pomoci by Beskydská šachová škola jen ztěží dosáhla takto reprezentativních úspěchů.
Antonín Surma