Šachové léto

Archiv

21. 8. 2003

Šachisté Beskydské šachové školy ani v letních měsících nezaháleli. Po historicky nejúspěšnější sezóně 2002-03 se pokusili navázat na sportovní úspěchy z předešlých měsíců na letních mezinárodních šachových turnajích.
Ve dnech 28.6.-6.7. se zúčastnili v Karviné mistrovského turnaje „Krajského přeboru Moravskoslezského šachového svazu“. Na startu se sešlo 91 nejlepších šachistů z celého kraje. Bojovalo se především o zisk přebornických titulů a postup na „Polofinále M-ČR“ v jednotlivých kategoriích. Velkou radost nám udělala sedmnáctiletá Táňa Holušová, která dokázala získat přebornické tituly v kategorii žen, juniorek a dorostenek. Táňa se i v mužské konkurenci neztratila a svým bodovým ziskem 5,5 bodů z 9 partií dokázala vybojovat svou první normu k zisku prestižního šachového titulu „mezinárodní mistryně“ (potřebuje získat tři normy), celkově obsadila 17.místo. Výborně se vedlo i dalším našim hráčům – Jakub Lahner ziskem 6,0 bodů obsadil 13.místo a zvítězil mezi juniory. Další titul tentokrát nejlepšího krajského dorostence získal Zdeněk Holeksa, který ziskem 6,0 bodů skončil na 16.místě. Gratulujeme všem členům Beskydské šachové školy k ziskům titulů a věříme, že nejsou bez šancí i v na „Polofinále M-ČR“.
Na mezinárodním šachovém turnaji ve dnech 7.-14.7. ve Vsetíně na sebe upozornili výbornými výkony naši nejmladší šachisté, kteří dokázali svým talentem a šachovým uměním potrápit mnohem starší a zkušenější šachisty. V turnaji „A“ na 32.místě skončil Matěj Konštacký (3,5 b.) a získal cenné zkušenosti v tak silné konkurenci. V „B“ turnaji si výborně vedli teprve jedenáctiletí František Šikula a Adéla Nytrová, když oba dokázali shodně vybojovat 4,5 bodů z devíti partií a obsadili 25. a 26.místo. Nutno poznamenat, že všichni hráli v těžké konkurenci dospělých hráčů, o to více vyniká jejich výkon.
Vynikajícím výkonem se prezentoval v anglickém Bristolu ve dnech 9.-17.7. na mezinárodním šachovém turnaji „Smith&Williamson Young Masters 2003“ junior Tomáš Dvořák. V silné mezinárodní konkurenci obsadil 10.místo ziskem 5,0 bodů z 9 partií. Tomáš do posledních kol bojoval o zisk své první normy „Mezinárodního mistra“ a ač ji nakonec nezískal, zanechal se svou hrou mezi příznivci královské hry velmi příznivý dojem a tak již teď si vysloužil od pořadatelů pozvání na příští ročník.
Dobrými výkony se prezentovali frýdecko-místečtí šachisté i na největším šachovém festivalu „CZECH OPEN“ v Pardubicích (18.-27.7.). Nejlépe si z naší početné výpravy vedli: v „A“ turnaji mezinárodní velmistryně Jana Jacková, která získala 5,0 bodů z 9 partií, v „B“ turnaji získal 5,5 bodů Zdeněk Holeksa a v „C“ turnaji Jakub Macíček.
Na šachovém festivalu „Olomoucké šachové léto“ (31.7.-7.8.) si výborně vedl Jiří Novosák, který až prohrou v posledním devátém kole přišel o umístění v první desítce a tak ziskem 6,0 bodů obsadil 25.místo ze 171 hráčů. Za pozornost stojí umístění Táni Holušové, která ziskem 5,0 bodů obsadila v mužské konkurenci pěkné 65.místo.
Antonín Surma