Setkání canisterapeutů a příznivců Podaných rukou v areálu Hotelu u „Maria Skály“- Klokočůvek

Archiv

25. 9. 2003

Občanské sdružení Podané ruce se od roku 2000 věnuje cansiterapii. O víkendu ve dnech 20. – 21. září 2003 se uskutečnilo setkání těch, kteří se o canisterapii chtěli něco dozvědět společně s těmi, kteří se rozhodli se svými čtyřnohými miláčky absolvovat canisterapeutické zkoušky.
V sobotu dopoledne jsme se všichni sešli a krátce po desáté hodině začal pro všechny zájemce seminář o canisterapii. Na začátku paní Helena Fejkusová – předsedkyně sdružení představila organizaci, řekla několik slov o práci sdružení a co sdružení plánuje do budoucna. Po té volně přešla k historii o canisterapii a aplikaci canisterapie. Po krátké přestávce převzala slovo paní Mgr. Olga Mičulková, která přítomné seznámila o různých diagnózách klientů, které navštěvujeme v ústavních zařízeních. Např.:parkinzonova choroba, dětská mozková obrna, mentální retardace a sociální izolace., jejich rozdílnostech a vhodném přístupu canisterapeuta. Metody práce byly rozebrány také v návaznosti na věk klienta.
Po dobrém obědě se nás všech 35 zúčastněných se svými 15 psy sešlo na louce, na které jsme vyzkoušeli agility, různé soutěže atd. A kdo vyhrál? No přece všichni, protože jsme měli dobrou náladu a krásné slunečné počasí. O ceny se postarala firma LUMARKO, díky které jsme mohli odměnit děti i pejsky. Po sportovním odpoledni si zájemci vyslechli novinky z oblasti canisterapie. Po té se rozpoutala debata o výchově a vedení psa, o psí agresivitě i o canisterapii, zooterapii atd. Myslím, že jsme se všichni poučili. Přesunuli jsme se k ohni, kde jsme u špekáčků a v přátelské atmosféře jsme debatovali nejen o zooterapii a canisterapii do pozdních hodin.
Neděle byla vyhrazena cansiterapeutickým zkouškám. Přihlášeno bylo 11 psů. Hodnotící komise vše zvládala. Nejprve všichni psi prošli zkouškou základní poslušnosti – na výbornou. Po té komise přistoupila k samotným canisterapeutickým zkouškám. Psovodi a jejich miláčci prošli postupně následujícími body:
1) setkání s rozhodčím – seznámení psa z neznámou osobou
2) kontrola vzrušení – po rozdévádění musí pes poslechnout a hry zanechat.
3) Zkouška reakce na cizí psy
4) Zkouška reakce na hlouček lidí, berle, a náhle se rozevírající deštník, člověk v lékařském plášti
5) Reakce na běžícího člověka
6) Reakce na invalidní vozík
7) Simulace návštěvy u postiženého

Zkouškami prošlo všech jedenáct psů. 10 z nich obdrželo certifikát, jednomu týmu (člověk-pes) certifikát udělen nebyl, a byla mu doporučena oprava do 1 roku. Doufáme, že vydrží a za rok se uvidíme.
Po absolvování zkoušek měli přítomní možnost nacvičit si polohování a manipulaci s ležícím klientem pod vedením paní Mgr. Olgy Mičulkové. Mezitím komise vypsala certifikáty. Ty byly slavnostně předány. Na tomto víkendu jsme také poděkovali některým členům, kteří dlouhodobě pracují pro naše sdružení.
Canisterapeutický víkend se povedl. Už teď se těšíme na další o kterém budete včas informování na našich internetových stránkách.
Věříme, že z těch, kteří absolvovali canisterapeutické zkoušky se stanou aktivní canisterapeuti a budeme si moci předávat zkoušenosti z této krásné práce.
Pavlína Mikulová
Podané ruce