OSTRAVICA OSLAVILA JUBILEUM VĚRY ŠIMKOVÉ

Archiv

Monika Škanderová

26. 4. 2004

Ostravica oslavila jubileum Věry Šimkové
—————————————-
V sobotu 24.dubna se ve Frýdku-Místku sešli příznivci, obdivovatelé, přátelé i bývalí členové Souboru lidových písní a tanců Ostravica, aby v příjemném prostředí Nové scény Vlast oslavili životní jubileum zakladatelky souboru, choreografky a sběratelky lidového umění paní Věry Šimkové. Jan Rokyta, který pořadem „O tanci, o písničce, o životě“ provázel, pokládal oslavenkyni otázky, týkající se různých etap jejího života, ale také doplňoval rozhovor odbornými úvahami na téma folklór, muzika a tanec nebo vyprávěl své vzpomínky na Věru Šimkovou a její činnost.
Spontánní a přátelskou atmosféru povídání na jevišti střídala vystoupení všech složek souboru Ostravica a pozvaných hostů. Milé vystoupení skupiny starších tanečníků Pilky, kteří přišli i s vlastní zpívanou gratulací, doprovodila cimbálová muzika Vojtek. Ostravští muzikanti zaujali publikum také v samostatném bloku a ve společném čísle se souborem Grunik z Ostravice. Dlouholetá vedoucí Gruniku paní Věra Šejvlová se bohužel narozenin své žačky nedožila. Radost udělali paní Šimkové svým vstupem také bývalí muzikanti Ostravice s primáši Jiřím Adámkem a Vladimírem Vojkovským. Když se na jevišti objevili sourozenci Pustkovi a zpěvačka Jana Ulčáková, publikum téměř nedýchalo a odměnilo skvělou cimbalistku a oba zpěváky bouřlivým potleskem. Současná Ostravica připravila pro svoji uměleckou vedoucí překvapení v podobě tří zpracování tance Starodávný, roztomilým vystoupením Malé Ostravice, dětskými i dospělými písněmi a básněmi a určitě i závěrečným vinšem zpívaným všemi účinkujícími. Sama oslavenkyně si zazpívala svoji oblíbenou píseň za cimbálového doprovodu Jana Rokyty .
Po dvou hodinách pestrého komorního koncertu následovala oslava ve foyeru Nové scény Vlast. Věra Šimková přijímala blahopřání, muziky se postaraly o hudební kulisu a barmani o občerstvení spokojených diváků. Setkání přátel a příznivců folklóru skončilo v ranních hodinách. Důstojnou oslavu 70. narozenin velké osobnosti, nejen našeho regionu, zachytila také Česká televize Ostrava. Krátký záznam bude vysílán 3.5. v 18.00hod. v Reportu na ČT1.