Marek Mojžíšek vyhrál turnaj v Mostech u Jablunkova

Archiv

Antonín Surma

30. 5. 2005

Beskydská šachová škola (BŠŠ) z Frýdku-Místku opět prokázala, že oplývá celou řadou vynikajících šachistů. Šachisté BŠŠ zamířili v sobotu 21. května 2005 do Mostu u Jablunkova na rapidový turnaj s názvem „Mostecká věž“. Rapid turnaj je šachový turnaj, který se hraje podle standardních pravidel šachu. Jeho specifikum tkví v tom, že oba hráči, kteří usednou za šachovnici mají na partii právě 30 minut, vysvětluje velmistryně Jana Jacková, členka BŠŠ, která se turnaje také zúčastnila. Taková šachová hra je pro diváky daleko atraktivnější než klasická partie, která v průměru trvá okolo pěti hodin. Tento druh turnaje je zajímavý i pro samotné šachisty, neboť se dá odehrát během jediného dne, kdežto na normální devítikolový turnaj je potřeba jednoho týdne, doplnila Jacková.

Turnaje v Mostech u Jablunkova se zúčastnilo 54 šachistů z České republiky, Slovenské republiky a Polska, všech výkonnostních skupin. Nejúspěšněji si počínali Josef Michenka a Pavel Zabystrzan, kteří shodně získali 7,5 bodů z devíti odehraných partií. Až pomocné hodnocení rozhodlo o vítězství Michenky, třetí místo obsadil Jan Sikora. Nepopulární čtvrtá příčka a „bramborová“ medaile zbyla na naši velmistryni Janu Jackovou.

Součástí „Mostecké věže“ byl i turnaj mládeže do 15 let. Vítězem tohoto turnaje se stal odchovanec BŠŠ Marek Mojžíšek ml., druhé místo s půlbodovou ztrátou obsadil Jozef Straka ml.. Triumf mladých talentovaných šachistů z Frýdku-Místku potrhl třetím místem Tomáš Pecha, rovněž odchovanec BŠŠ. Slušnou devátou příčku pro BŠŠ vybojoval Petr Fiala ml..