Mladí lidé od 16 do 24 let mají jedinečnou příležitost získat prostředky pro své aktivity

Archiv

MM F-M

10. 3. 2003

1. února 2003 byl vyhlášen II. ročník programu „Make“ a „Connection“ – Připoj se, který v rámci Moravskoslezského kraje koordinuje občanské sdružení Vita. Program je zaměřen na podporu dobrovolnických aktivit mladých lidí ve věku od 16 do 24 let. Ti mají do 31. března možnost podat svůj vlastní projekt a získat na jeho realizaci grant ve výši až 50 000,- Kč. Cílem programu je podporovat neformální a neorganizované skupiny mladých lidí (projekt musí podat min. osmičlenný tým), které si samy svůj projekt navrhnou a zrealizují. Tyto projekty by měly mít dlouhodobý pozitivní vliv na rozvoj komunity, ve které mladí lidé žijí, měly by obohacovat jejich okolí, příp. řešit místní problémy.

Zaměření projektů může být velmi různorodé. O podporu se mohou ucházet například rozmanité kulturní akce, semináře a workshopy, sociální a charitativní projekty, umělecké dílny, ochotnická vystoupení, ekologické a populárně-naučné projekty apod.

Cílem programu je rovněž rozvíjet schopnosti a dovednosti mladých lidí, zprostředkovat jim nové zážitky a zkušenosti cenné po život. Prací na svých projektech se naučí organizovat práci, komunikovat v týmu, vést účetnictví, plánovat aktivity, prezentovat se v médiích a na veřejnosti, získávat prostředky pro svou činnost apod. Proto také o. s. Vita zorganizuje pro vítězné projekty dvě víkendová školení, kde by si základy řízení projektu měli osvojit. Ve dnech 3. – 28. března od 8.00 do 14.00 hodin občanské sdružení Vita nabízí bezplatné konzultace podávaných projektů (nutno se předem objednat). Projekt včetně předepsaných příloh musí být podán na adresu Vity nejpozději do 31. března. Tento program je společným programem společnosti Nokia a nadace IYF. V České Republice je jeho koordinátorem Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS) ve spolupráci s lokálními partnery v pěti krajích republiky a s Nadací Terezy Maxové, která program realizuje v dětských domovech. Šárka Klišová, regionální koordinátora programu Připoj se