Velvyslanec Ramiro Cibrian přijede do Frýdku-Místku debatovat s občany

Archiv

MM F-M

6. 3. 2003

Blíží se chvíle referenda o vstupu České republiky do Evropské unie, a tak i do našeho města zavítá Ramiro Cibrian, aby prostřednictvím veřejné debaty zodpověděl případné dotazy frýdecko-místeckým občanům. Akce proběhne ve čtvrtek 10. dubna.

Nejen pro kandidátské země působí při Evropské unii tzv. Evropská komise, která má za úkol především řízení a výkon politik Unie a mezinárodních obchodních vztahů, zákonodárnou iniciativu a je také strážcem Smluv. Při plnění těchto funkcí se Komise snaží trvale a důsledně dbát i na potřeby obyčejných občanů a na minimum omezit byrokratické předpisy a postupy. Komise také těsně spolupracuje s Evropským účetním dvorem na vyloučení podvodů při požadavcích na čerpání prostředků z rozpočtu Unie. Evropská komise je jednou z klíčových institucí Evropské unie. Lze říci, že její úloha a pravomoci ji staví do centra rozhodovacího procesu celé Evropské unie. V některých ohledech působí jako jakési srdce Evropy, ze kterého ostatní instituce čerpají energii a inspiraci. Komise ale nepřijímá zásadní rozhodnutí o politikách a prioritách Unie – taková rozhodnutí přísluší Radě a v některých případech Evropskému parlamentu. Vedoucím delegace Evropské komise v ČR a zároveň velvyslancem je Ramiro Cibrian. Ve Frýdku-Místku se z jeho návštěvy můžeme těšit ve čtvrtek 10. dubna. Po pracovním obědě se zástupci města, Euroregionu Beskydy a ostatními institucemi zaobírajícími se místním rozvojem je plánována tisková konference v prostorách Městského úřadu Frýdek-Místek. Poté se Ramiro Cibrian v rámci komunikační strategie Evropské unie setká s našimi seniory v Nové scéně Vlast a od 17.00 do 18.30 hodin bude v diskusním sále Národního domu zahájena veřejná debata s volným vstupem pro každého zájemce dozvědět se o Evropské unii ve vztahu k naší zemi a našemu regionu více.

Pokud úspěšně proběhne ratifikace smlouvy o jejím přistoupení a referendum, předpokládá se, že do Unie vstoupí Česká republika k 1. květnu 2004. Po letech dlouhého vývoje – počátky jsou datovány 19. září 1946, kdy předseda vlády Velké Británie Sir Winston Churchill vyzýval v Zürichu k založení Spojených států evropských, se tak pravděpodobně i naše země přiřadí k Francii, Belgii, Dánsku, Německu, Řecku, Španělsku, Irsku, Itálii, Lucembursku, Nizozemsku, Rakousku, Portugalsku, Finsku, Švédsku a Spojenému království a stane se tak členem Evropské unie. (jač)