Studenti debatovali o Západu a islámu

Archiv

MM F-M

12. 10. 2004

Když si s tím mohou lámat hlavu politické a filozofické špičky, proč ne studenti středních škol? Téma klání v dalším kole 10. ročníku Debatní ligy, v němž změřili síly olomoučtí gymnazisté se Soukromým gymnáziem Frýdek-Místek: Mírové soužití západní civilizace a islámského světa je možné.

Ve velké zasedací síni radnice se tak probíraly šance kandidátů na zvolení americkým prezidentem, jako by právě výsledek amerických voleb mohl předestřenou otázku zjednodušit. Domácí měli za úkol tezi obhájit, a tak připomínali především nutnost komunikace, aby obě strany měly vůli nalézat na té druhé, co je na její civilizaci dobré. Oponenti argumentovali, že komunikace není zárukou vyloučení konfliktu a poukazovali přitom na minulost.

„Soužití je možné, když Západ změní názor, že je nadřazený. Amerika musí uznat i jiné postoje,“ mínili frýdecko-místečtí studenti. Jejich olomoucké protějšky se soustředily spíše na efekt než argumenty a trvaly na tom, že obě odlišné kultury se nikdy nepochopí, protože se o to nesnaží. Zesměšňovali hledání cesty u domácího týmu, který neměl jinou možnost, než poukazovat na možná „kdyby a pokud“.

René Brinda, rozhodčí utkání a předseda Asociace debatních klubů vítězství přiřkl frýdecko-místeckým gymnazistům. „Vždy jde o to, jaké argumenty souhlasný tým uvede, jak je účinné jejich napadení a jak jsou schopni na kritiku reagovat a bránit se jí. Oponenti nebyli příliš věcní,“ řekl Brinda. Frýdek-Místek si tak po předchozí porážce srovnal bilanci a už se připravoval na třídenní turnaj, který jej čekal v Chrudimi.

FOTO: Petr Pavelka