Školáci soutěžili v mluveném projevu

Archiv

MM F-M

3. 4. 2005

Soutěž v mluveném projevu pro žáky 6.-9. ročníku uspořádala 23. března Základní škola, ČSA 570, Frýdek-Místek pod názvem Povídám, povídám, která proběhla v rámci oslav 30. výročí otevření 8. základní školy.
„Chceme vést žáky ke kultivovanému mluvenému projevu. V první části se představili řečníci se svým připraveným projevem na libovolné téma. Ve druhé se „řečnilo“ na dané téma s krátkou přípravou. Vše hodnotila porota složená ze zajímavých lidí. Za všechny bych jmenovala Blanku Rozehnalovou z Univerzity Palackého Olomouc a Jaromíra Šlosara z České televize Ostrava,“ sdělila Eva Brudíková, odborný garant českého jazyka pro region Frýdek-Místek.
Motto celé soutěže „Řečník má vyčerpat téma, nikoliv posluchače“ se podařilo soutěžícím naplnit. V rámci jejich projevů zazněla například úvaha o školském zákoně, kdy byla kritizována role deváťáků coby zkušebních panáků, kteří nyní při přijímacích zkouškách na střední školy nemají zadní vrátka. Jinak se děti neváhaly svěřit se svými zájmy, sny i starostmi, objevily se i perličky typu „každý človíček je tak trochu český Honzíček“ i úvahy, proč lidé škodí přírodě a nebo sobě, například kouřením. Námětem se stali i rozvedení rodiče, vztahy poznamenané mobily a počítači nebo třeba černá díra. A jak to všechno dopadlo?
I. kategorie (6. a 7. ročník):
Nejlepší „řečníci“, kteří byli oceněni diplomem: Pavel Oršel – 2. ZŠ F-M, Michaela Pětrulová – 8. ZŠ F-M, Petra Žišková – 1. ZŠ F-M.
Výborní řečníci, kteří získali pochvalný list: Marek Ivančák – 2. ZŠ F-M, Tomáš Valíček – ZŠ Staré Město.
II. kategorie (8. a 9. ročník):
Nejlepší „řečníci“ získali diplom: Kateřina Hutyrová – 11. ZŠ F-M, Libuše Jarošová – 8. ZŠ F-M.
Výborní „řečníci“ obdrželi pochvalný list: Martin Sikora – 8. ZŠ F-M, Lucie Vláčilová – ZŠ Dobrá.