Finanční situace Národního domu se zlepšuje

Archiv

MM F-M

22. 6. 2005

Ekonomika Příspěvkové organizace Národní dům jde pomalu nahoru. Tomuto trendu by měla pomoci i skutečnost, že zahrada i restaurace je nyní v rukou soukromníka. „Ekonomická situace Národního domu je v normálu a zřejmě by byla i kdybychom měli restauraci, protože za první 4 měsíce bylo hospodaření restaurace vyrovnané. Je ale taky jasné, že v případě, že restaurace bude platit pravidelně nájem, by příspěvková organizace mohla mít hospodářský výsledek vysoce plusový,“ souhlasí ředitel Národního domu Zdeněk Stolař, ale upozorňuje, že je potřeba brát v úvahu i další investice této příspěvkové organizace do jiných svěřených budov, a proto může být nakonec cifra zisku o něco nižší. O tom, kdo si tyto prostory pronajal, rozhodlo výběrové řízení. Od 1. května 2005 zde hospodaří manželé Krausovi.
Stanislav a Alena Krausovi se do podnikání pustili, jak říkají, s jasnou vizí. Hlavní změny se rozhodli udělat v jídelním lístku, na němž je nyní z čeho vybírat. „Problém byl podle mě také v otvírací době, ta je nyní prodloužena až do půlnoci po celý týden,“ uvažuje Stanislav Kraus.
Pod vedením Krausových se v pátek na zahradě Národního domu konala první zábava. „S návštěvností jsme byli spokojeni, protože přišlo kolem tří set lidí,“ pochvaloval si Kraus a dodal, že akce pod širým nebem nehodlá v žádném případě zpoplatňovat. „Proti bezplatné hudbě na zahradě Národního domu, která by mohla i přilákat více zájemců do restauračního posezení, nic nemáme a je možné, že by návštěvnost byla vyšší,“ souhlasí Stolař.
Jak je ovšem podnikatel připraven na podzim, kdy bude muset zahradu kvůli počasí zavřít? „Nevidím v tom žádný problém. Chtěli bychom se pokusit obnovit tradici pořadu Čaj o páté, což byla údajně záležitost u střední generace velice oblíbená. Rád bych také pořádal plesy, diskotéky nebo koncerty,“ pokračuje Kraus a naznačuje, že uvažuje i o vystoupeních pro ženy nebo jiných atraktivních akcích.
„Hlavní sál Národního domu je v září až prosinci značně vytížen, ale pokud se najde volný termín na organizaci jiné akce, v zásadě je ale rozšíření programu možné a vítané,“ doplnil Stolař.
Do jaké míry své plány podnikatelská dvojice naplní, určí až čas a zájem veřejnosti, nicméně po téměř dvou měsících mají manželé Krausovi elánu na rozdávání.