Sweetsen uvadí novou desku Čaruj Davida Stypky & Bandjeez

Archiv

Petr Korč

18. 4. 2014

David StypkaUnikátní frýdecko-místecký Sweetsen fest, který letos vstupuje do druhé dekády, hledá stále nové způsoby, jak podpořit místní nezvykle silnou, zajímavou a unikátní hudební scénu. Pořadatelé se tedy rozhodli každoročně vedle tradičního programu vydat pod značnou Sweetsen Records alespoň jeden vybraný hudební debut. Na loňské úspěšné vydání bezmála vyprodané hitové nahrávky Fajne-Mjesto Reného Součka naváže zásadní a dlouho očekávané album Čaruj Davida Stypky & Bandjeez, které již během svého vzniku splnilo všechny podmínky k tomu, aby se stalo legendárním.

Pozoruhodná debutová deska projektu frýdecko-místeckého písničkáře Davida Stypky a jeho kapely Bandjeez s názvem Čaruj vychází pod značkou Sweetsen Records 26. dubna 2014. Album obsahuje dvanáct písní, které vznikaly v rozmezí několika let a při jeho vzniku asistovalo i několik zajímavých hostů, jako například frontman skupiny Buty Radek Pastrňák.

„David Stypka je člověk, který spoluutváří frýdecko-místeckou hudební scénu již téměř dvě desítky let. Byl součástí zrodu, života i zániku několika hudebních těles. Jsem přesvědčen o tom, že deska Čaruj je jeho dosavadním tvůrčím vrcholem. Každým dalším poslechem jeho bytostně autorského díla ve mně sílí přesvědčení, že se jedná o zcela nadčasovou záležitost. Málokdy se potkají spontánní text a melodie, které vznikaly v několika málo minutách po probuzení v rámci projektu Wake Up Songs, s tak neotřelými avšak stále funkčními aranžemi a brilantními hudebními výkony“, dodává iniciátor projektu Sweetsen Records Petr Korč z občanského sdružení Pod Svícnem.

Spolu s Davidem Stypkou, který je autorem hudby, textů, grafické podoby alba a který zpívá a hraje na akustickou kytaru, kapelu Bandjeez tvoří ještě kontrabasista Petr Pinkas, klávesista Jan Uvira a bubeník Matěj Drabina, který absolvuje bubenickou stáž v dánském Odense a za soupravou ho proto alternuje Martin Šimek. Na albu dále hostují kromě Radka Pastrňáka také zpěvačka Jitka  Andrašková, zpěvák Maroš Moroň, saxofonista Ondřej Klímek, zpěvák David Kopřiva z kapely Downbelow a hráč na foukací harmoniku Emil Ferenc.

Křest alba se uskuteční v sobotu 26. dubna 2014 ve frýdecko-místeckém klubu U Arnošta. Vstup na akci, která bude zcela jistě jako loni i pozvánkou a zahřívákem pro blížící se Sweetsen fest, bude zdarma.

Jako host vystoupí mladý hudebník Mirai Navrátil, který je frontmanem místní kapely Dolls In The Factory, aktuálně známé z role předskokanů Kryštof na jejich posledním turné.

Deska Čaruj bude pro nedočkavé zájemce před svým oficiálním vydáním od pondělí 21. dubna v prodeji exkluzivně v Antikvariátě Pod Svícnem na Farní ulici ve Frýdku za zvýhodněnou cenu 199,- Kč.

Frýdek-Místek sobě! Více na www.davidstypka.cz.

11. ročník benefičního festivalu Sweetsen fest proběhne na šesti scénách od středy 25. do soboty 28. června 2014 ve Frýdku-Místku. Vstup je již tradičně zdarma.

Sweetsen fest pořádá ve spolupráci se Statutárním městem Frýdek-Místek občanské sdružení Pod Svícnem, KulturaFM, hudební klub Stoun a řada dalších organizací i jednotlivců.

Více na www.sweetsen.cz