Město chce zřídit stálou expozici děl Elišky Servátkové

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

28. 7. 2014

Vedoucí odboru kultury a školství Ilona Nowaková jednala o možném zapůjčení děl Elišky Servátkové se zástupci Slezského zemského muzea v Opavě, které má ve svém depozitáři zhruba pět set garafik na plátně, téměř dva tisíce papírových maleb a kreseb, ale také porcelán a nábytek z pozůstalosti této skvělé výtvarnice a malířky, která zemřela v roce 2008 ve věku 93 let.

„Muzeum v rámci výpůjčky vyžaduje dodržování přísných opatření, která by díla chránila před případným poškozením a znehodnocením. Jelikož se jedná o sbírkové předměty, musí se s nimi zacházet podle určitých zásad. Vystaveny mohou být jen v objektu, který je nepřetržitě napojen na elektronické zabezpečovací zařízení, v rámci otevírací doby musí být vystavovací prostory vybaveny alarmem a kamerovým systémem nebo musí být v prostorách přítomna osoba, aby nedošlo k odcizení vystavovaných předmětů. Nutné je také, aby do místnosti nesvítilo přímé slunce, aby měla zakrytá okna, a také aby v místnosti bylo vhodné klima bez výkyvů teploty, která by se měla pohybovat okolo 20 °C,“ řekla Ilona Nowaková s tím, že tento výčet požadavků by mohlo splňovat Muzeum Beskyd na frýdeckém zámku.

Po uplynutí času letních dovolených město hodlá s ředitelem Muzea Beskyd Stanislavem Hrabovským zahájit jednání o možnosti vyčlenění prostor pro zřízení stálé expozice Elišky Servátkové.

Pozn:
Eliška Servátková se narodila 18. 7. 1915 v Těšíně. Od roku 1923 žila ve Frýdku. Patřila k nejvýraznějším osobnostem frýdecko-místecké výtvarné obce, její jméno bylo známé i za hranicemi našeho regionu. Celý život se věnovala malbě a grafice. Do svých obrazů převáděla motivy z milovaného města Frýdku a Místku i Pobeskydí. Malby se stávaly její rukou nezaměnitelné. V kreslených reportážích ožívali poutníci frýdeckých poutí a především místní postavičky lidí, které potkávala. Ráda portrétovala a občas od větších obrazů utekla i k něčemu méně pracnému, například k zátiší s květinami. Eliška Servátková zemřela 25. 11. 2008. Dožila se úctyhodných 93 let.