Zástupci města a památkáři si prohlédli budovy bývalých textilek

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

30. 7. 2014

Majitelé objektů bývalých textilek jsou ochotni se smluvně zavázat k ochraně exteriéru (fasády) u části tří dominantních staveb, které byly v minulosti navrženy k zápisu do seznamu kulturních památek, ale památkou se nestaly. „Jedná se o sklad bavlny u vlakového nádraží, tkalcovnu bratří Neumannů na Těšínské ulici a přádelnu bavlny bratří Neumannů na Staroměstské ulici,“ vyjmenoval Jiří Karásek ze společnosti Textil Invest Group s tím, že na základě veřejnoprávní smlouvy nebo služebnosti by majitelé nemohli budovy zbourat a měli by naopak povinnost udržovat jejich technický stav i vzhled. Tyto povinnosti by se vztahovaly i na případné budoucí vlastníky objektů. Ostatní „nevýznamné“ budovy navrhují jejich majitelé vyčlenit z jakékoliv ochrany.

K určitému kompromisu jistě dojde, některé návrhy majitelů objektů vidíme reálně, protože ne všechny věci je reálné zachovávat. Na druhou stranu máme určitou představu o tom, které věci jsou nejdůležitější. Doufám, že najdeme nějakou shodu v těch nejpodstatnějších věcech,“ řekl Miloš Matěj z Národního památkového úřadu.

Máme několik možností jak budovy ochránit. Může vzniknout památková zóna, která představuje pro budovy nižší stupeň ochrany, než kdyby byly vyhlášeny za kulturní památku. Pro majitele nemovitostí je méně zavazující a zatěžující, při rekonstrukcích sice musejí být dodržena určitá opatření, která ale nejsou tak náročná jako v případě, že budova je vyhlášena kulturní památkou. Nebo může být mezi městem a majiteli objektů uzavřena veřejnoprávní smlouva, ve které bude přesně vyspecifikováno, které části budov budou chráněny a jak. Nebo se zkombinují obě možné varianty. Na srpnovém zastupitelstvu by měly být předloženy konkrétní návrhy ochrany objektů bývalých textilek ve Frýdku,“ uzavřel primátor Michal Pobucký s tím, že cílem je zabránit demolicím historicky cenných budov, ale také mít v co největší míře ošetřeno to, aby majitelé objekty nenechali zchátrat, což se bohužel děje i v případě některých budov nacházejících se v památkových zónách, protože zákony jsou na jejich majitele jednoduše řečeno krátké.