Zahraniční studenti jezdí na stáž do hospice

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

14. 10. 2014

 

Studentky z Německa absolvovaly třítýdenní stáž v místním hospici v červenci a srpnu. V prvních dnech jim s adaptací a překladem pomáhaly pedagožky střední zdravotnické školy.

„Měly jsme na výběr z několika států jako Finsko, Švédsko nebo Nizozemí, ale vybraly jsme si Českou republiku, protože jsme dostaly spoustu příznivých informací o vašem kraji, ale i hospicovém zařízení od kolegů, kteří vás navštívili loni“, uvedla Silke Gastmann. „Naše představy naplnily naše očekávání. Čekal nás tady vstřícný přístup profesionálů, se kterými se nám dobře spolupracovalo. Jediné problémy nám dělala jazyková bariéra, ale i ta nám vlastně pomohla, protože díky ní jsme si procvičily komunikaci beze slov, která je v životě neméně důležitá,“ zhodnotila s úsměvem druhá z německých stážistek Bianca Schenk.

„Mezinárodní spolupráce v sociální oblasti je velmi přínosná. Jsem rád, že naše zařízení a péče obstojí i ve srovnání se zahraničím, a že můžeme vzájemně sdílet poznatky a zkušenosti“, uvedl ředitel hospice Jan Jursa.

Pozn:

Hospic Frýdek-Místek je příspěvkovou organizací města, které jako první a jediné město v kraji takovéto zařízení zřídilo.  Je v něm poskytována hospicová péče, ale také pobytové odlehčovací služby a sociálně zdravotní služby. Hospic má kapacitu 43 míst a je plně vytížen. Více ZDE.