KÁCENÍ DŘEVIN OD LISTOPADU PŘÍSNĚJŠÍ

Archiv

MM F-M

30. 10. 2014

Co zůstává stejné?

Povolení ke kácení dřevin, za předpokladu, že tyto nejsou součástí významného krajinného prvku nebo stromořadí, se podle § 8 odst. 3 zákona o ochraně přírody a krajiny** a § 3 vyhlášky nevyžaduje pro dřeviny o obvodu kmene do 80 cm měřeného ve výšce 130 cm nad zemí, pro zapojené porosty dřevin, pokud celková plocha kácených zapojených porostů dřevin nepřesahuje 40 m2 a pro dřeviny pěstované na pozemcích vedených v katastru nemovitostí ve způsobu využití jako plantáž dřevin.

 A co platí nově?

Od 1. listopadu není třeba povolení ke kácení dřevin, za předpokladu, že tyto nejsou součástí významného krajinného prvku nebo stromořadí, pro ovocné dřeviny rostoucí na pozemcích v zastavěném území evidovaných v katastru nemovitostí jako druh pozemku zahrada, zastavěná plocha a nádvoří nebo ostatní plocha se způsobem využití pozemku zeleň. Ovocnými dřevinami jsou zpravidla myšleny dřeviny, které záměrně vysazujeme a pěstujeme za primárním účelem sklizně a konzumace jejich plodů. Seznam ovocných dřevin je uveden v příloze.

 Pro ostatní nevyjmenované dřeviny a pro ovocné dřeviny rostoucí na pozemcích mimo zastavěné území nebo evidované v katastru nemovitostí jinak, než jak je uvedeno výše, platí, pokud jejich obvod kmene měřený ve výši 130 cm nad zemí přesáhne 80 cm nebo celková plocha kácených zapojených porostů dřevin přesáhne 40 m2, je pro jejich kácení nutné povolení orgánu ochrany přírody. Kácení všech dřevin, jež jsou součástí významného krajinného prvku nebo stromořadí, je možné vždy jen s příslušným povolením.

 Pokud si nejste jisti, zda ke kácení stromu na pozemku ve Vašem vlastnictví je nebo není potřeba vyřídit povolení, informujte se na Magistrátu města Frýdku-Místku, odboru životního prostředí a zemědělství, pracoviště Palackého 115, Frýdek-Místek, kancelář č. 423, tel. 558 609 489, e-mail: zivotni@frydekmistek.cz.

 V případě, že ke kácení dřevin je nutné povolení orgánu ochrany přírody a přesto dojde k pokácení těchto dřevin bez platného povolení, pak ten, kdo kácí, i ten, kdo si kácení objednal, se dopouští protiprávního jednání. Fyzická osoba se tímto dopustí přestupku, za což jí může být uložena pokuta do výše 20 000 Kč (za pokácení 1 dřeviny) nebo do výše 100 000 Kč (za pokácení 2 a více dřevin). Právnická osoba nebo fyzická osoba při výkonu podnikatelské činnosti se tímto dopustí správního deliktu, za což jí může být uložena pokuta do výše 1 000 000 Kč.

 


* … Vyhláška č. 189/2013 Sb., o ochraně dřevin a povolování jejich kácení, v platném znění

** … Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů