KÁCENÍ DŘEVIN VE VEŘEJNÉ ZELENI

Archiv

MM F-M

30. 10. 2014

Odbor životního prostředí a zemědělství vybírá stromy určené k pokácení především na základě průběžné kontroly jejich zdravotního stavu a provozní bezpečnosti. Kácejí se zejména přestárlé usychající stromy napadené škůdci a parazity.

V posledních několika letech je kromě známého brouka kůrovce (lýkožrout) napadajícího zejména smrky, nejvýznamnějším škůdcem listnatých stromů jmelí, které se významně rozšířilo především na lípách, topolech a ovocných stromech. Jmelí odebírá stromům vodu a minerální látky transportované kmenem a větvemi k listům. Silně napadené stromy vlivem nedostatku vody a živin postupně zasychají. Tento jev je nejlépe vidět na lípách, kde například v lokalitách Sady Bedřicha Smetany a Sady Svobody takto odumírají i mladší stromy, ačkoliv lípa všeobecně patří mezi dlouhověké dřeviny. Také donedávna velmi odolné borovice jsou v posledních letech napadány houbovými chorobami rzí a sypavkou, které způsobují hnědnutí a opadávání jehlic. Některé silně napadené borovice budou v nastávajícím období vegetačního klidu také pokáceny.

Dalším častým důvodem pro pokácení stromu bývá jeho napadení dřevokaznými houbami, které pronikají do těla stromu přes rány po ulomených větvích a v místech poškození nebo stržení kůry. Tyto houby postupně rozkládají dřevo stromu zejména ve spodní části kmene a v kořenech. Takto napadené stromy se mnohdy zdají být na první pohled naprosto zdravé, jsou normálně olistěné, kvetou a plodí. Vzhledem k narušení pevnosti kmene a kořenů hnilobou však může například při poryvu větru dojít k jejich pádu, který zejména u stromů rostoucích v blízkosti zástavby, chodníků a komunikací může mít velmi nepříjemné následky. Takto napadené stromy jsou proto referenty odboru životního prostředí a zemědělství vyhledávány a po konzultaci s nezávislým odborníkem (arboristou) navrhovány ke skácení.

Na území města Frýdku-Místku dojde v  nastávajícím období vegetačního klidu ke kácení stromů z výše uvedených důvodů v několika lokalitách. Ve Frýdku se bude kácet např. v Sadech Svobody, na ulicích Národních mučedníků, Slunečná, poblíž křižovatky ulic Dlouhá a Olbrachtova. V Místku dojde ke kácení dřevin např. v Sadech Bedřicha Smetany, na ulicích 28. října, Pavlíkova, Beethovenova, Gagarinova, 1. máje, Beskydská, Frýdlantská, Anenská. Kácet se bude také v Lískovci u školního hřiště nebo v Chlebovicích před prodejnou.

V lokalitách, kde je to účelné a kde tomu nebrání výskyt vedení podzemních inženýrských sítí a z toho vyplývající zákaz výsadeb trvalých porostů, se odbor životního prostředí a zemědělství snaží vykácené stromy vždy nahradit výsadbou nových stromů. Do konce letošního roku bude na území města vysázeno 136 ks stromů.

Vedle kácení stromů se v období vegetačního klidu provádí také údržba porostů keřů zmlazením nebo průklestem a odstraňováním náletových dřevin, zejména z důvodů zlepšení rozhledových poměrů v křižovatkách, zajištění průchozího profilu chodníků, péče o dlouhodobě neudržované porosty apod. Kromě periodicky prováděných zásahů v porostech keřů na sídlištích se odbor životního prostředí a zemědělství v nastávajícím období vegetačního klidu zaměří také na údržbu keřů v okrajových lokalitách města, kde z důvodu přednostního provádění těchto prací v sídlištní zeleni nebyly průklesty a zmlazení v minulých letech prováděny. Jde například o lokality v Panských Nových Dvorech kolem nadjezdů přes komunikaci R 48, svahy na ulici 17. listopadu naproti hypermarketu Albert, porosty keřů podél ulice Frýdlantská v blízkosti Janáčkova parku a další lokality.