Hala Polárka otevírá své brány

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

17. 12. 2014

Slavnostní nedělní program v hale začne už v 15:30 hodin, kdy se budou zejména dětem věnovat klauni z Balónkova. Mají pro ně připraveny různé soutěže a radost jim udělají svými výtvory z tvarovacích balónků. V 16 hodin je na programu ukázka žákovského hokeje místního hokejového klubu a v 17 hodin na ledovou plochu nastoupí hráči 2. hokejové ligy. O přestávkách mezi třetinami se budou konat soutěže o zajímavé ceny. Vylosovaní diváci budou soutěžit například v přesnosti střelby na banku z poloviny kluziště a připraven je i závod na šlapacím kole. Vstupenky za 40 korun budou v prodeji v pokladnách haly v neděli od 14:30 hodin. Nebude se jednat o místenky, každý si bude moci vybrat libovolné místo ke sledování utkání.

Nová hala Polárka bude primárně využívaná k ledním sportům (lední hokej a krasobruslení, bruslení veřejnosti). Připravená ale bude také na utkání v házené, volejbalu nebo tenisu a na pořádání koncertů a kulturních akcí. Hala nabízí i víceúčelový sportovní sál pro badminton, stolní tenis nebo aerobic. V suterénu se pak nachází samostatně přístupná střelnice, která je 2. nejlépe vybavenou střelnicí v Česku. Využívat ji budou moci sportovní kluby i veřejnost. Mimo jiné v ní bude možné absolvovat střelbu bez zbrojního průkazu pod dohledem instruktora.

Sportovcům, divákům i účinkujícím Polárka nabídne moderní zázemí. Hala je plná moderních technologií a má špičkové technické vybavení, které zahrnuje klimatizaci a plnou úpravnu vzduchu, kvalitní ozvučení a zářivkové osvětlení ledové plochy, zvukovou a video režii i moderní časomíru se dvěma LED obrazovkami umístěnými po stranách za brankami. Diváci v době sportovních utkání budou moci využít tři místa s občerstvením a bistrem s výhledem na ledovou plochu. Návštěvníkům veřejného bruslení poslouží samostatná šatna a místo pro občerstvení. Kapacita dvou protilehlých tribun včetně skyboxů je 2 060 míst k sezení.

Náklady na výstavbu haly Polárka byly podle projektové dokumentace vyčísleny na 386 milionů korun. V elektronické aukci se ale podařila vysoutěžit cena o více jak 100 milionů nižší. Nejvýhodnější nabídku dala společnost Gemo Olomouc, a to v částce 284 milionů korun. Konečná cena je ale ještě o 1,02 milionu nižší, tj. 282,98 milionů korun.

„U stavby takovéto velikosti je to snad poprvé v historii celé republiky, kdy byla vysoutěžená cena mnohem nižší než cena původní a konečná cena je ještě o milion nižší než cena vysoutěžená. Většinou jde o desítky procent nahoru,“ řekl náměstek primátora Michal Pobucký s tím, že supervizor, který dohlížel na průběh stavby, odvedl velmi dobrou práci.