Technické služby spotřebovaly za tři dny 140 tun posypového materiálu

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

27. 1. 2015

„Ve městě se komunikace prohrnují pluhy a udržují posypovou solí, v místních částech a lokalitách je využíván také inertní posyp. Od soboty do dnešního poledne jsme spotřebovali na údržbu silnic 109 tun soli a 30 tun strusky,“ přiblížil Jaromír Kohut, předseda představenstva TS a.s. s tím, že k dispozici je také stálá dispečerská služba zimní údržby, a to na telefonním čísle 558 443 213.

Zimní údržba je prováděna podle operačního plánu schváleného magistrátem města. V tomto plánu je seznam jednotlivých tras plužení vozovek, technologie zimní údržby vozovek i pořadí důležitosti komunikací. Vozovky jsou rozděleny do čtyř kategorií. Jako první jsou ošetřovány komunikace s hromadnou veřejnou dopravou, příjezdové místní komunikace ke zdravotnickým zařízením a další významné místní komunikace. Podobně to je i s chodníky, které jsou dle důležitosti rozděleny do čtyř kategorií. Od stupně důležitosti se následně odvíjí doba, ve které má být zabezpečena sjízdnost komunikace. Tu stanovuje zákon o pozemních komunikacích.

Pořadí důležitosti

Lhůta pro zmírňování závad ve sjízdnosti místních komunikací

vozovky

1.

4 hod.

2.

12 hod.

3.

po ošetření 1. a 2. pořadí, nejdéle pak do 48 hod.

4.

Neošetřují se

Zimní údržbou pozemních komunikací se rozumí zmírňování závad, které vznikly povětrnostními vlivy a podmínkami za zimních situací na místních komunikacích a průjezdních úsecích silnic.

TS a.s. zajišťují zimní údržbu 352 kilometrů místních komunikací, které patří do správy statutárního města Frýdek-Místek, včetně komunikací v místních částech Lískovec, Skalice, Panské Nové Dvory, Chlebovice, Zelinkovice, Lysůvky, ale také v lokalitách Baranovice, Gajerovice, Bahno.

Technické služby nezajišťují zimní údržbu na silnicích ve vlastnictví Moravskoslezského kraje nebo státu. Jejich údržbu provádí Správa silnic MS kraje.

Krajské silnice – ul. Bruzovská, Lískovecká, Revoluční, J. Opletala, 17. listopadu, část ulice Ostravská (od křižovatky U Rady ve směru na Sviadnov), Staroměstská, Slezská, Obchodní, Palkovická, Podpuklí.

Silnice ve vlastnictví státu – ul. Hlavní, Janáčkova, Příborská a Beskydská.